Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Podatki o domnevnem ruskem vmešavavanju v volitve ZDA bodo tajni

Vrhovno sodišče ZDA je preprečilo objavo podatkov o domnevnem ruskem vplivu na ameriške volitve.
Deli Muellerjevega poročila pred prihodnjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami ne bodo dostopni javnosti. FOTO: Saul Loeb/AFP
Deli Muellerjevega poročila pred prihodnjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami ne bodo dostopni javnosti. FOTO: Saul Loeb/AFP
STA
21. 5. 2020 | 07:58
21. 5. 2020 | 08:13
2:12
Vrhovno sodišče ZDA je za zdaj preprečilo objavo informacij z zaslišanj velike porote, ki jo je med preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 uporabljal posebni tožilec Robert Mueller. Dostop so zahtevali kongresni demokrati, vlada predsednika Donalda Trumpa pa je bila proti.

Vrhovno sodišče ZDA je Trumpu naredilo uslugo s tem, da je zadržalo izvršitev odločitve zveznega prizivnega sodišča v Washingtonu, ki je sklenilo, da ima kongres pravico do dostopa do teh informacij.

Sodišče je sklenilo, da se lahko pravosodno ministrstvo ZDA pritoži na odločitev prizivnega sodišča do 1. junija, nakar se bo odločilo, ali bo primer sploh vzelo v odločanje.

Če bi vrhovno sodišče primer zavrnilo, bo potem obveljala odločitev prizivnega sodišča, kar bo zmaga demokratov in poraz Trumpa. Če pa se le eden od petih konservativnih sodnikov vrhovnega sodišča odloči, da je treba primer obravnavati, bo to pomenilo, da bodo informacije velike porote skrite pred javnostjo najmanj do volitev 3. novembra.

Mueller je po 22 mesecih preiskave marca lani predal svoje poročilo pravosodnemu ministru Billu Barru, ki je sklenil, da v preiskavi ni bilo odkritega nič obremenilnega za Trumpa in njegovo kampanjo glede sodelovanja z Rusi in glede oviranja preiskave pred volitvami leta 2016.

Barr je potem po pritiskih kongresa objavil 448 strani dolgo poročilo, vendar s cenzuriranimi deli, in kongresni demokrati bi radi videli, kaj je prečrtal. Prepričani so, da je skril informacije, ki bi bile lahko škodljive Trumpu, zato so vložili tožbo.

Prizivno sodišče je potrdilo mnenje sodišča prve stopnje, da ima kongres zaradi svoje ustavne funkcije nadzora nad vlado pravico do seznanitve s preiskovalnimi informacijami.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine