Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po več letih znova odprli plaže v bližini Fukušime

V Fukušimi upajo, da bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to regijo po jedrski nesreči leta 2011.
Lokalne oblasti v Fukušimi upajo, da bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to regijo, ki je postala prepoznavna po tragediji iz leta 2011. FOTO: Reuters
Lokalne oblasti v Fukušimi upajo, da bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to regijo, ki je postala prepoznavna po tragediji iz leta 2011. FOTO: Reuters
STA
23. 7. 2018 | 10:54
23. 7. 2018 | 13:06
2:21
Tokio – Japonska je po več letih obnove ponovno odprla tri plaže v regijah, ki sta jih leta 2011 prizadela rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil hudo nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima. Kopanje je znova mogoče na plaži v prefekturi Fukušima in na dveh plažah v prefekturi Mijagi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

Japonska je ob plažah na severni obali Tihega oceana zgradila ogromne nasipe za zaščito obal pred morebitnimi prihodnjimi cunamiji in obnovila pesek, ki so ga pred sedmimi leti odplaknili valovi, ki so segali tudi do 15 metrov visoko. Zdaj postopoma ponovno odpira plaže za kopalce.


 

Voda že več let povsem ustrezna


Lokalne oblasti prefekture Fukušima so ponovno odprle plažo Haragamaobama v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh ponovno odprtih plaž tudi najbližja.

Generalni sekretar tamkajšnje turistične zveze Hirojuki Ito je povedal, da pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznale radioaktivnih materialov. Odprtje plaže je bilo po njegovih navedbah preloženo zgolj zaradi gradnje potrebne infrastrukture.

Japonsko je v zadnjih dneh zajel tudi vročinski val. FOTO: AFP
Japonsko je v zadnjih dneh zajel tudi vročinski val. FOTO: AFP

 

Najhujša nesreča po Černobilu


Lokalne oblasti v Fukušimi upajo, da bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to regijo, ki je postala prepoznavna po tragediji iz leta 2011.

Zadnji konec tedna sta se poleg plaže v Somi odprli tudi plaži v prefekturi Mijagi, ki jo je prizadel uničujoč cunami.

Japonsko je leta 2011 stresel močan potres, cunami, ki mu je sledil, pa je prizadel jedrsko elektrarno Fukušima 1, kjer so se začeli taliti trije od šestih reaktorjev. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove zapustilo več deset tisoč ljudi. Nesreča v Fukušimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine