Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po smrti ženske romunski parlament odredil odstrel skoraj 500 medvedov

Zakon v letu 2024 predvideva odstrel 481 medvedov, kar je več kot dvakratnik števila iz lanskega leta.
Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. FOTO: Ljubo Vukelič
Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. FOTO: Ljubo Vukelič
STA
15. 7. 2024 | 19:08
15. 7. 2024 | 19:40
3:01

Romunski parlament je potrdil odstrel skoraj 500 medvedov v letošnjem letu kot ukrep uravnavanja prevelike populacije medvedov. Odločitev so poslanci sprejeli po smrtonosnem napadu zveri na pohodnico v romunskem delu Karpatov na današnji nujni seji parlamenta, ki jo je med poletnimi parlamentarnimi počitnicami sklical premier Marcel Ciolacu.

Po napadu zveri je premier sklical nujno sejo parlamenta, na kateri so poslanci potrdili zakon o uravnavanju populacije medvedov. Ob tem so se z minuto tišine poklonili tudi spominu na preminilo 19-letnico, ki je življenje izgubila prejšnji teden.

Zakon v letu 2024 predvideva odstrel 481 medvedov, kar je več kot dvakratnik števila iz lanskega leta, ko so odredili odstrel 220 medvedov. Romunski poslanci so v razpravi dokazovali, da prevelika populacija medvedov vodi k povečanju napadov in hkrati priznavali, da sprejeti zakon prihodnjih napadov ne bo preprečil.

image_alt
Odstrel medvedov in volkov: Ogrožena vrsta je tudi tržno blago

Nekatere nevladne organizacije so zakonski ukrep že obsodile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon ne rešuje popolnoma ničesar, je povedal biolog iz organizacije World Wildlife Fund Calin Ardelean, ki verjame, da se je bolje osredotočiti na t. i. problematične medvede ter na ukrepe preprečevanja in posredovanja v primeru takšnih nesreč, kot sta boljše ravnanje z odpadki in preprečevanje hranjenja živali.

Po podatkih romunskih oblasti so leta 2023 zabeležili približno 7500 klicev o opaženih medvedih, kar je več kot dvakrat več v primerjavi z letom 2022. Medvedi so v Romuniji v zadnjih dveh desetletjih do smrti pokončali 26 ljudi in jih huje poškodovali še 274, je sporočilo romunsko notranje ministrstvo.

Po napadu prejšnji teden je očividec, ki je poklical reševalce, poročal, da je medved žensko napadel med pohodom v naravnem parku Bucegi južno od mesta Brasov. Zver so po prihodu reševalcev in policije ustrelili, saj je napadla tudi njih.

Karpati so eden od najpomembnejših habitatov rjavega medveda v Evropi. V romunskem delu gorovja po ocenah oblasti živi približno 8000 rjavih medvedov, kar je druga največja populacija te zveri v Evropi. Največ rjavih medvedov živi v Rusiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine