Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Po 30 letih dela na tožilstvu odhaja namestnik pravosodnega ministra

Na njegov položaj že čaka Jeffrey Rosen, ki ga je že februarja predlagal ameriški predsednik Donald Trump.
Ohranjamo vero, igramo po pravilih in vedno na prvo mesto postavljamo Ameriko, je pred odhodom povedal Rosenstein. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Ohranjamo vero, igramo po pravilih in vedno na prvo mesto postavljamo Ameriko, je pred odhodom povedal Rosenstein. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
STA
30. 4. 2019 | 09:18
30. 4. 2019 | 09:27
3:23
Namestnik ameriškega pravosodnega ministra Rod Rosenstein je v skladu z napovedmi v ponedeljek obvestil Belo hišo, da z 11. majem odstopa s položaja. Rosenstein je leta 2017 imenoval posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja, ki je preiskavo končal sredi marca.

Rosenstein je vztrajal na položaju, dokler je preiskava trajala, da zaščiti Muellerja in preiskavo pred ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki jo je hotel prekiniti, ker jo je imel za nepotreben lov na čarovnice.

Preiskava ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 je sicer dokazala, da se je Rusija vpletala v volitve leta 2016, da pomaga Trumpu, vendar pa dokazov za neposredno usklajeno sodelovanje med Trumpovo kampanjo in Rusi ni našla.
Rosenstein je imenoval Muellerja po tistem, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je do takrat vodil rusko preiskavo. Trump mu je namigoval, naj neha s preiskavo, ker ga ni poslušal, pa ga je odpustil.

Takratni pravosodni minister Jeff Sessions se je iz preiskave ruske afere izločil zaradi lastnih stikov z Rusi pred volitvami, zato je breme celotne zadeve padlo na Rosensteina.

Trump ga je uvodoma izkoristil, da mu je utemeljil odpustitev Comeyja in Rosenstein je našel razlog - neprofesionalen in slab odnos do demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton pred volitvami 2016.

Trump ni vztrajal pri tej utemeljitvi, ki je sprožala posmeh, ampak je kar sam priznal, da je Comeyja odpustil, ker ni hotel končati ruske preiskave. Trump je sicer želel odpustiti tudi Rosensteina, vendar ga je ta nekako uspel prepričati, naj ga pusti pri miru.
V odstopnem pismu se je zdaj celo poklonil Trumpu za »spoštljivost in humor« v zasebnih pogovorih, pa čeprav je predsednik nekoč tvitnil, da bi ga bilo treba zapreti zaradi izdaje.

Rod Rosenstein je vztrajal na položaju, dokler je preiskava trajala. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Rod Rosenstein je vztrajal na položaju, dokler je preiskava trajala. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters


»Resnice ne določajo javnomnenjske ankete,« je še zapisal Rosenstein v pismu, ki so ga pridobili ameriški mediji. »Naša država je varnejša, naše volitve so bolj varne in naši državljani so bolje obveščeni o skrivnih tujih poskusih vplivanja.« V zaključku pa je tudi uporabi enega od Trumpovih sloganov iz predvolilne kampanje: »Ohranjamo vero, igramo po pravilih in vedno na prvo mesto postavljamo Ameriko«.

Rosensteina je na položaj namestnika ameriškega pravosodnega ministra imenoval še predsednik George W. Bush in pričakovalo se je, da bo odstopil takoj po končani Muellerjevi preiskavi, celo že ob imenovanju novega pravosodnega ministra Williama Barra nekaj dni prej. A se je potem odločil, da novemu ministru še pomaga objaviti urejeno poročilo za javnost o Muellerjevi preiskavi.

Barr se je zdaj svojemu namestniku zahvalil za skoraj 30 let dela na tožilstvu. Na njegov položaj že čaka Jeffrey Rosen, ki ga je že februarja predlagal Trump.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine