Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pisec svetovne uspešnice lagal o raku

Bal se je priznati duševne težave. Fizične so se mu zdele za javnost bolj sprejemljive.
Daniel Mallory je kot mnogi, ki jih je prizadela huda bipolarna motnja, doživel uničujočo depresijo, blodne misli, morbidne obsesije in težave s spominom. FOTO: Getty Images
Daniel Mallory je kot mnogi, ki jih je prizadela huda bipolarna motnja, doživel uničujočo depresijo, blodne misli, morbidne obsesije in težave s spominom. FOTO: Getty Images
B. F. Ž.
7. 2. 2019 | 10:30
7. 2. 2019 | 12:57
2:46
Daniel Mallory, avtor knjige Ženska na oknu, ki jo je napisal pod psevdonimom A. J. Finn, je priznal, da je lagal o raku. V resnici je bila zgodba o hudi bolezni zanj le način za prekrivanje bipolarne motnje, s katero se je boril.

To je priznal po tem, ko so v reviji New Yorker opisali laži iz njegovega osebnega življenja. Ameriški avtor je v zvezi s tem zatrdil, da »nikoli ni bil njegov cilj izkoristiti dobro voljo nekoga drugega«.

S knjigo je zaslužil milijone.
S knjigo je zaslužil milijone.


Njegov roman Ženska na oknu se je po objavi leta 2018 izjemno hitro zavihtel na lestvico najbolje prodajanih knjig New York Timesa in je danes preveden v več deset jezikov. S knjigo je zaslužil dva milijona dolarjev, s prodajo filmskih pravic studiu Fox pa še dodaten milijon.  

V New Yorkerju so zapisali, da je večkrat omenjal, da je imel tumor na možganih. To je zapisal tudi v prijavi za študij in govoril sodelavcem, ki so z njim delali v založniških hišah v Londonu in New Yorku. Menda je tudi navajal, da sta za rakom umrla njegova mati in brat. Njegova mati je imela raka, ko je bil Mallory najstnik, a je danes še živa. Prav tako tudi njegov brat.  
 

Beg pred resničnostjo


Avtor je v odgovoru na pisanje v New Yorkerju navedel: »V preteklosti sem že večkrat izjavil, nakazal ali dovolil drugim, da verjamejo, da sem trpel zaradi fizične bolezni namesto psihične. Moja mati se je borila z agresivnim rakom dojk, ko sem bil najstnik; to je bila izkušnja mojega mladostniškega življenja, ki je bila sinonim za bolečino in paniko.«
 
Dodal je, da ga je bilo močno sram zaradi svoje psihološke borbe in da je bila to njegova najstrašnejša in najbolj občutljiva skrivnost. Nadaljeval je: »Bilo je grozno, navsezadnje tudi zato, ker sem v stiski naredil, povedal ali verjel stvari, ki jih ne bi nikoli rekel ali naredil ali verjel – stvari, na katere običajno še pomislim ne.
 
Priznal je, da je s strahom razmišljal, kaj bi si ljudje mislili o njem, če bi vedeli za njegove duševne težave. Fizične težave so se mu zdele za javnost bolj všečne. Kot mnogi, ki jih je prizadela huda bipolarna motnja, je doživel uničujočo depresijo, blodne misli, morbidne obsesije in težave s spominom.

Tiskovni predstavnik založbe HarperCollins UK je v zvezi s tem priznanjem dejal, da osebnih življenj njihovih zaposlenih in avtorjev ne komentirajo: »Profesionalno je bil Dan zelo cenjen urednik in publikacija Ženska na oknu govori sama zase.
 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine