Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pakistanski poslanci za novega premiera izvolili Šebaza Šarifa

Novo vlado bodo domnevno sestavljali Šarifov PML-N, levosredinska stranka PPP in manjša konservativna stranka JUI-F.
Vodja pakistanske opozicijske stranke PML-N Šebaz Šarif je postal predsednik vlade. FOTO: Aamir Qureshi/AFP
Vodja pakistanske opozicijske stranke PML-N Šebaz Šarif je postal predsednik vlade. FOTO: Aamir Qureshi/AFP
STA
11. 4. 2022 | 15:50
11. 4. 2022 | 16:59
2:15

Pakistanski poslanci so danes za novega predsednika vlade izvolili vodjo opozicijske stranke PML-N Šebaza Šarifa, potem ko je parlament v nedeljo izglasoval nezaupnico Imranu Kanu. Na glasovanju je bilo danes oddanih le 174 glasov od skupno 342, saj je Kanova stranka volitve bojkotirala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»To je zmaga pravičnosti in poraz za zlo,« je po razglasitvi rezultatov dejal Šarif. Njegova zmaga je bila sicer pričakovana, saj je po umiku kandidature nekdanjega zunanjega ministra in Kanovega zaveznika Šaha Mehmuda Kurešija ostal edini kandidat.

Kdo bo v novi vladi?

Po uradni zaprisegi bo Šarifova prva naloga sestaviti vlado, o kateri se domneva, da bo sestavljena iz njegove stranke PML-N, levosredinske stranke PPP in manjše konservativne stranke JUI-F.

Nova vlada se bo morala spopasti z naraščajočo inflacijo, šibko vrednostjo državne valute in hromečim dolgom, poleg tega v državi narašča tudi militantnost, saj se, v luči prevzema oblasti v Afganistanu, krepijo tudi pakistanski talibani.

V Pakistanu še noben premier ni odslužil celotnega mandata, je pa Kan prvi, ki je izgubil položaj z glasovanjem o nezaupnici, kar je poraz, ki ga ni dobro sprejel. Ko je izgubil večino v parlamentu, je namreč poskušal storiti vse, da bi ostal na oblasti, med drugim tudi razpustiti spodnji dom in razpisati nove volitve. Vendar se je njegovim dejanjem uprlo vrhovno sodišče in odločilo, da je njegov poskus razpustitve parlamenta neustaven.

Kan kljub vsemu vztraja, da je žrtev zarote za spremembo režima, v katero naj bi bili vpleteni tako njegovi nasprotniki kot tudi Washington. Prav tako pa je obljubil, da se bo boril do zadnjega, da bi izsilil predčasne volitve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine