Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ozdravljiva bolezen, ki na leto umori skoraj milijon otrok

V državah v razvoju pljučnica ostaja vodilni vzrok smrti ter na leto zahteva več življenj kot malarija in ošpice skupaj.
FOTO: Anyaberkut/Getty Images
FOTO: Anyaberkut/Getty Images
P. V.
12. 11. 2018 | 09:15
12. 11. 2018 | 10:28
3:23
Danes je svetovni dan pljučnice, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o tej bolezni, ukrepih za njeno preprečevanje in možnostih zdravljenja. Po podatkih Unicefa vsako leto zaradi pljučnice umre skoraj milijon otrok, večina jih živi v državah v razvoju.  

Izsledki nove raziskave, ki so jo v sodelovanju z organizacijo Rešimo otroke (Save the Children) opravili na Univerzi John Hopkins, so pokazali, da bo do leta 2030 za pljučnico umrlo okoli 11 milijonov otrok do petega leta starosti. Na podlagi raziskave, ki so jo v sodelovanju z Unicefom leta 2006 naredili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), pa je pljučnica svetovno gledano glavni vzrok smrti pri otrocih. Kar 90 odstotkov smrtnih primerov je prav v deželah v razvoju.



Kljub temu da v razvitem svetu bolezen prizadene večinoma starejšo populacijo, se v državah v razvoju z njo soočajo predvsem otroci. Za to ozdravljivo boleznijo tako vsako leto umre na stotisoče otrok, poroča AFP. Le v letu 1016 je za posledicami pljučnice umrlo 880.000 otrok, večinoma mlajših od dveh let starosti.

Najbolj prizadeta je le peščica držav, saj naj bi po napovedih raziskave iz Nigerije in Indije bolezni podleglo več kot milijon in pol otrok, v Pakistanu sedemsto tisoč otrok, v Demokratični republiki Kongo pa 635.000 otrok.

Po podatkih Unicefa vsako leto zaradi pljučnice umre več kot milijon otrok. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Po podatkih Unicefa vsako leto zaradi pljučnice umre več kot milijon otrok. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


Vse pa ni tako črno, saj so izsledki nove raziskave potrdili, da se število smrtnih žrtev lahko drastično zmanjša. Z ustreznim povečanjem obsega zalog razpoložljivega cepiva, z uporabo antibiotikov in ustrezno prehrano bi namreč lahko rešili življenje 4,1 milijona otrok.

Pljučnica je drugače okužba oziroma vnetje pljuč, glede na povzročitelja pa v grobem ločimo med bakterijsko, virusno in atipično obliko pljučnice. Zdravljenje praviloma ne predstavlja težav, kljub temu pa v državah v razvoju ostaja vodilni vzrok smrti. Prizadene predvsem podhranjene otroke z oslabljenim imunskim sistemom ter na leto zahteva več življenj kot malarija in ošpice skupaj.

»Težko je verjeti, da skoraj milijon otrok na leto umre zaradi bolezni, ki jo lahko ozdravimo. Imamo tako znanje kot tudi ustrezna sredstva, da temu naredimo konec,« je pojasnil predsednik organizacije Rešimo otroke Kevin Watkins. »Nobenih roza trakov, mednarodnih konferenc ali shodov nimamo, s katerimi bi lahko opozarjali na to smrtonosno bolezen,« je še dodal vodja organizacije, ki širom po svetu s pomočjo zdravstvenih organizacij nudi možnost dostopa do osnovnih zdravstvenih storitev. V organizaciji tako med drugim pozivajo k drastičnemu znižanju cene cepiv.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine