Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Ozdravljeni« Donald Trump spet na predvolilnem zborovanju

Republikanec je na Floridi udrihal po izzivalcu Joeju Bidnu, ki je v demokratske prednosti prepričeval v Ohiu.
Ameriški predsednik Donald Trump na Floridi. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump na Floridi. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
13. 10. 2020 | 04:44
13. 10. 2020 | 08:07
2:33
Washington – Kmalu po potrditvi negativnega testa okuženosti z novim koronavirusom se je ameriški predsednik Donald Trump odpravil na svoje prvo predvolilno zborovanje po obolenju. Brez maske in z navdušenimi privrženci, nagnetenimi na letališču v Orlandu, je ocenil, da je imun ter da se počuti zelo močnega.

»Poljubil bom vse občinstvo!« je razglasil republikanski voditelj ZDA. »Poljubil bom moške in čudovite ženske, preprosto vam bom vsem pritisnil velik debeli poljub!« Tega na koncu ni naredil, se pa je spet ponorčeval iz svojega demokratskega izzivalca Joeja Bidna z izjavo, da se predsednik ne more zapreti v klet.  A je bil sinoči na poti tudi demokratski prvak, v volilno pomembni zvezni državi Ohio si je prizadeval za glasove, ki so leta 2016 pomagali k republikanski zmagi. Dolgoletni senator iz Delawara pa je spet zakrivil nekaj besednih spodrsljajev, ki bodo oživili razprave o njegovem zdravstvenem stanju. Razglasil je, da si prizadeva za senat ter pozabil ime republikanskega senatorja Mitta Romneya.

image_alt
Nevarni virus, avtoritarni predsednik in umirajoča demokracija


Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je nastopil v Ohiu. Foto Tom Brenner Reuters
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je nastopil v Ohiu. Foto Tom Brenner Reuters


Ogorčeni predvolilni boj odseva globine ameriških strankarskih razkolov. Demokrati se bojijo pomika ameriške družbe na desno in ponedeljkov začetek zaslišanj Trumpove kandidatke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett v pristojnem senatnem odboru potrjuje njihove strahove. Demokratski senatorji so še posebej opozarjali pred sodnim obračunavanjem z zdravstvenim zavarovanjem, sprejetim v času njihovega predsednika Baracka Obama in podpredsednika Bidna. Republikanci, nasprotno, svarijo pred pomikom k skrajni levici pod morebitno administracijo Joeja Bidna in njegove podpredsedniške kandidatke Kamale Harris.

Večina raziskav javnega mnenja Bidnu še vedno daje precejšnjo prednost, a lahko zdravstveno stanje predsedniških kandidatov in splošno družbeno vplivata na razpoloženje volivcev. Pri farmacevtskem podjetju Johnson&Johnson so zaradi nepojasnjenega obolenja enega od 60 tisoč prostovoljcev ustavili teste svojega cepiva proti covidu 19.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine