Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Osmoljeni pogajalec prihaja v domači kotel

Pričanje nekdanjega odvetnika je podlaga za podroben pregled poslovanja podjetja družine Trump
<strong>Cohenov</strong> prikaz Trumpa kot človeka brez moralnih zadržkov je odmeval z vseh zaslonov po ZDA.
<strong>Cohenov</strong> prikaz Trumpa kot človeka brez moralnih zadržkov je odmeval z vseh zaslonov po ZDA.
1. 3. 2019 | 00:22
4:25
New York – Zunanjepolitični svetovalci ameriškega predsednika so si v Hanoju globoko oddahnili, ker Donald Trump ni na lastno pest sklenil vegastega sporazuma s prijateljem Kim Džong Unom. Toda njegovi politični svetovalci v Beli hiši nimajo s čim uravnotežiti pričanja nekdanjega Trumpovega osebnega odvetnika, ko se veliki pogajalec osmoljen vrača domov, kjer nenehno vrtijo obtožbe Michaela Cohena. Američani si bodo iz Vietnama zapomnili predvsem Trumpovo ponavljanje, kako dobra prijatelja sta s severnokorejskim diktatorjem, ki mu verjame na besedo. Podobno kot okrutnemu savdskemu princu ali premetenemu ruskemu predsedniku.

Uresničile so se napovedi, da bo Trumpova diplomacija navdihov in osebnih odnosov nasedla na čereh realnosti, ob katerih so se razbili mirovni poskusi njegovih predhodnikov. Kar naj bi bila dobra novica, saj so se iz vladnih krogov razširili strahovi, da bo predsednik pod pritiskom domačih težav skušal za vsako ceno doseči sporazum, čeprav so svetovalci vnaprej napovedali, da bo to zelo težko. Da bojazni niso iz trte izvite, je pokazala jeznorita muhavost Bele hiše, ko so v Vietnamu trem novinarjem, ki so spraševali neprijetna vprašanja o Cohenovem javnem pričanju, prepovedali dostop do skupne večerje s Severnim Korejcem.
 

Trhla obramba


Besede nekdanjega odvetnika so za Trumpa škodljive na osebni in pravni ravni. Čeprav je država otopela ob vedno novih dokazih o značaju predsednika, ki je »desetletja preživel v najbolj sluzavih kotih newyorškega poslovnega in tabloidnega življenja«, kot je zapisal celo konservativni Wall Street Jou­rnal, je Cohenov osredotočeni prikaz Trumpa kot človeka brez moralnih zadržkov odmeval z vseh zaslonov po ZDA.

Morda še posebej, ker je Cohen odsev nekdanjega šefa in se je ob napadih desnice na njegovo kredibilnost zdelo, da opisujejo Trumpa. Politični komentatorji so včeraj ugotavljali, da republikanci še niso dojeli, da so izgubili večino v poslanskem domu, in da so bili slabo pripravljeni na zaslišanje. Obešanje plakatov z angleško različico pregovora »Lažeš, kradeš, bolhe ješ« ni bilo prepričljiva strategija.

Ko tudi Wall Street Journal za obrambo ni našel drugega, kot da »pričanje ni prineslo nič novega«, je to znak, da se republikanski stranki obetajo težki časi. »Vedeli so, koga so izbrali (za predsedniško tekmo), zdaj bodo plačali politično ceno, ko jih bodo demokrati od zaslišanja do zaslišanja marinirali v tej nespodobni preteklosti. Značaj je pomemben, še posebej pri predsednikih,« je časnik opozoril, da se morda bližamo meji, ko bo presežena tudi potrpežljivost volivcev na desnici.
 

Potrpežljivost levice


Prve analize kažejo, da je najbolj obremenilen del Cohenovega pričanja trditev, da je Trump zavestno kršil zakonodajo o financiranju volilne kampanje, ko je ukazal plačilo za molk svoje – domnevne – ljubice. Trumpovi zagovorniki se oklepajo razlage, da je ščitil soprogo, ne volilne zmage, a vedo, da je na majavih nogah.

Pomemben del pričanja je bilo zaslišanje nove poslanke demokratov Alexandrie Ocasio-Cortez, ki je vsem pokazala, kako je treba opraviti delo. Namesto napihovanja pred kamerami je z natančno odmerjenimi vprašanji o finančnem poslovanju Trumpovega družinskega podjetja položila temelje za prihodnje preiskave. Cohen je naštel člane uprave, ki vedo za vse podrobnosti spornega delovanja. Imena, ki se bodo v prihodnjih mesecih gotovo ponovno pojavljala v preiskavi drugih poslanskih odborov in bodo morala razmisliti o ločnici, ali lagati pod prisego in končati v zaporu ali razkriti sumljivo poslovanje družine Trump.

Na levici so vzkipeli novi pozivi k odstavitvi 45. predsednika, toda vodja poslancev Nancy Pelosi je nemudoma zategnila vajeti in dejala, da ne nameravajo po tej poti, pač pa bodo imele prednost nove preiskave. Desnico očitno želijo izčrpavati in načenjati s taktiko tisočih urezov. Vprašanje je, ali zmore takšno potrpežljivost tudi njihova volilna baza.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine