Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ogenj uničil Karpelesovo knjižnico v St. Louisu

Knjižnica, ki jo je ogenj zajel zelo hitro, je hranila zgodovinske dokumente neprecenljive vrednosti.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
V. U.
27. 3. 2019 | 07:16
27. 3. 2019 | 09:15
1:59
Knjižnico oziroma muzej v St. Louisu v ameriški zvezni državi Louisiana, ki spada v mrežo tistih, ki hranijo največjo zasebno zbirko rokopisov in dokumentov na svetu – imenuje se po kalifornijskem nepremičninskem magnatu Davidu Karpelesu in njegovi ženi Marshi, ki sta jo ustanovila leta 1983 –, je včeraj zvečer po lokalnem času zajel uničujoč požar.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Z njim se je spoprijelo okoli 80 gasilcev, ki pa so ogenj, ki se je v stari zgradbi knjižnice s številnimi lesenimi elementi hitro razširil, lahko sprva le omejili in poskušali rešiti čim več dragocenega knjižničnega gradiva. Med požarom je popustil tudi del strehe objekta.

FOTO: Maddie Schultz/Reuters
FOTO: Maddie Schultz/Reuters


O ranjenih ne poročajo, prav tako še ni znan vzrok za požar, ki so ga ukrotili po dobrih dveh urah. Med dragocenostmi, ki so del zbirke ustanove, izpostavljajo dokument o francoski razglasitvi prodaje Louisiane ZDA, zemljevid, ki se nanaša na tako imenovano ekspedicijo Lewisa in Clarka iz leta 1804–06, prve ameriške, ki je segla do zahoda današnjih ZDA, dokumente, ki se nanašajo na moštvo St. Louisa v bejzbolski nacionalni ligi, trenutno pa so hranili tudi dokumente o zgodovini Kube.

Ker spada knjižnica v mrežo Karpelesovih knjižnic, njena zbirka ni povsem stalna. Eksponati v teh knjižnicah se izmenjujejo, selijo. Med drugim so v knjižnici v St. Louisu že predstavili Gutenbergovo Biblijo, ki je ena najdražjih knjig na svetu, prav tako tudi Kolumbov rokopis z opisom ameriške obale.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine