Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Oblast začela prazniti Vučjak, a kam z migranti?

Novinarjem so prepovedali dostop do tabora. Institucije BiH se po pisanju medijev ne morejo dogovoriti, kam z ljudmi iz improviziranega tabora pri Bihaću.
Improvizirani tabor Vučjak je po prepričanju Evropske unije preblizu njenih meja, življenje v njem pa nehumano. Oblast v BiH se je odzvala z napovedjo selitve. FOTO: Elvis Barukčić/AFP
Improvizirani tabor Vučjak je po prepričanju Evropske unije preblizu njenih meja, življenje v njem pa nehumano. Oblast v BiH se je odzvala z napovedjo selitve. FOTO: Elvis Barukčić/AFP
V. U.
10. 12. 2019 | 12:59
10. 12. 2019 | 13:19
3:32
Vsi so trdili, da se bo danes začelo izseljevanje migrantov iz migrantskega tabora Vučjak v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja na severozahodu Bosne in Hercegovine, a se tamkajšnje institucije ne morejo dogovoriti, kam z ljudmi, piše portal Oslobođenje.

Skozi Vučjak je šlo že 25.000 ljudi. Lokalna oblast se pritožuje, da so pri reševanju situacije ostali sami, brez državne in brez mednarodne pomoči.

Selitev ljudi na primernejšo lokacijo v nekdanjo vojašnico v bližini Sarajeva naj bi stekla danes ob 11. uri, že pred dnevi pa se je razširila vest, da so se migranti na novico o selitvi odzvali z zavračanjem hrane. Napadli so tudi nekaj policistov. Kasneje se je situacija umirila, včeraj so sprejeli obroke, danes zajtrk.





Po besedah Selama Midžića iz Rdečega križa v Bihaću so včeraj razdelili okoli 500 obrokov. Kot dodaja Oslobođenje, je tudi sam napovedal današnjo selitev, a ni vedel, kam bodo migranti odšli. Tudi v humanitarni ustanovi Merhamet so včeraj potrdili, da bo tabor Vučjak danes razformiran. Sklicevali so se na informacije oblasti. Novinarjem do premiera Unsko-sanskega kantona Mustafe Ružnića, ki bi informacijo lahko potrdil, sicer ni uspelo priti.

V medije pa so prišle informacije, da policisti v Vučjak še vedno dovažajo nove migrante, tiste, ki so živeli med ruševinami tovarne Krajina-metal v Bihaću.

FOTO: Elvis Barukčić/AFP
FOTO: Elvis Barukčić/AFP


Pred tem je bilo dogovorjeno, da bodo migrante iz Vučjaka selili v tabore, kot sta Bira in Miral, ali v sprejemni center v nekdanji vojašnici Blažuj pri Sarajevu. A so iz obrambnega ministrstva BiH sporočili, da Blažuj še vsaj deset dni ne bo pripravljen za njihov sprejem.

Kot piše STA, bodo del migrantov sprva začasno namestili v begunsko taborišče Ušivak v kraju Hadžići blizu Sarajeva. Če bi bilo nujno, bi del migrantov lahko začasno namestili tudi v azilnem centru v Salakovcu blizu Mostarja.

FOTO: Elvis Barukčić/AFP
FOTO: Elvis Barukčić/AFP




Po naših informacijah iz BiH je sicer danes v Vučjak dopoldne prišlo okoli sto policistov. Prisotnost policije so potrdili tudi na profilu migrationsbih na twitterju. Objavili so, da so policisti zahtevali, naj novinarji zapustijo Vučjak. Vstop vanj ni dovoljen.



FOTO: Elvis Barukčić/AFP
FOTO: Elvis Barukčić/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine