Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Obdobje prevlade kitajskih nizkih cen se izteka

Azijska sila je absolutna prvakinja v izvozu božičnih okraskov, v odnosih z Evropejci pa je vse manj prazničnega razpoloženja.
Kupi umetnih jelk v kitajskih trgovinah pričajo o čedalje manjšem zanimanju zahodnih držav za kitajske božične okraske. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Kupi umetnih jelk v kitajskih trgovinah pričajo o čedalje manjšem zanimanju zahodnih držav za kitajske božične okraske. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
23. 12. 2023 | 05:00
6:59

V nadaljevanju preberite:

Ko se v prostornih hodnikih mednarodnega nakupovalnega središča v mestu Yiwu nakopičijo umetne jelke, to ni dobro znamenje za kitajski izvoz. Kupi umetnih jelk pričajo o čedalje manjšem zanimanju zahodnih držav za kitajske božične okraske, ki so jih bili v času zimskih praznikov nekdaj tradicionalno polni ameriški in evropski domovi.

Kitajska je vir 90 odstotkov skupnega izvoza božičnih okraskov in 66 odstotkov svetovnega izvoza lučk za jelke. Z njo se ne more primerjati nobena druga država. Z 11,1 milijarde dolarjev tako imenovane »božične industrije«, za kolikor je lani prodala teh izdelkov, je bila Kitajska trdno v vrhu. Šele daleč za njo so se uvrstile Kambodža s 380 milijoni dolarjev, Nizozemska s 370 milijoni, nato pa Indija s 129 milijoni in Nemčija s 104 milijoni dolarjev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine