Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novozelandski parlament po pokolu v Churchtownu prepovedal polavtomatsko orožje

Pričakovanja so se uresničila; parlamentarci so novi zakon o orožju manj kot mesec dni po tragediji sprejeli s 119 glasovi, proti je bil le eden.
»Tu smo zaradi 50 ljudi, ki nimajo več glasu,« je včeraj v novozelandskem parlamentu izjavila premierka Jacinda Ardern. FOTO: Edgar Su/Reuters
»Tu smo zaradi 50 ljudi, ki nimajo več glasu,« je včeraj v novozelandskem parlamentu izjavila premierka Jacinda Ardern. FOTO: Edgar Su/Reuters
10. 4. 2019 | 15:51
10. 4. 2019 | 16:05
2:34
Novozelandski parlament je tako rekoč soglasno, z zgolj enim glasom proti, izglasoval prepoved polavtomatskega orožja oziroma polavtomatskih pušk, poroča CNN. Parlamentarci so odločitev sprejeli manj kot mesec dni po tragičnem streljanju v dveh mošejah v Christchurchu 15. marca, ki je zahtevalo 50 življenj.

Kot je pri tem izjavila premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern, gre za dejanje, s katerim se poklanjajo žrtvam 28-letnega avstralskega skrajnega desničarja Brentona Tarranta, ki je v Novo Zelandijo prišel zgolj zaradi streljanja. Ardernova je 15. marec in dneve, ki so mu sledili, označila za najtemnejše dneve v novozelandski zgodovini.

»Tu smo zaradi 50 ljudi, ki nimajo več glasu,« je izjavila v državnem parlamentu. »Mi v tem objektu smo njihov glas in ta glas smo danes uporabili modro.«


Zakon bi lahko začel veljati že ta petek


Novi zakon, ki ga mora podpisati še generalna guvernerka Patsy Reddy, bi lahko začel veljati že pojutrišnjem, je poročala novozelandska televizija TVNZ. Kot je dodala premierka, zakon ne bo finančno oškodoval lastnikov orožja, saj bodo uveljavili odkupe.

Medtem so Tarranta pred tednom obtožili 50 umorov in 39 poskusov umora. Na sodišče naj bi ga privedli 14. junija, po oceni njegovega psihičnega stanja. Ob aretaciji je izjavil, da ni član nobene teroristične organizacije in da ni nihče drug naročil tega napada. Pred napadom je napisal 74 strani dolg manifest, v katerem je napovedal svoja dejanja, iz zapisanega pa je jasno vidna protipriseljenska ideologija.

Manifest je na facebooku objavil nekaj ur pred napadom in zapisal, da je navdih našel v norveškem množičnem morilcu Andersu Breiviku, ki je leta 2011 ubil 77 ljudi. Sprva je Tarrant načrtoval napad na mošejo Dunedin, a si je nato premislil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine