Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novica za 10.000 dolarjev

Demontaža jedrskega oporišča: Ta teden je v središču pozornosti gora, ki je pretrpela šest jedrskih eksplozij.
Demontaža stolpa za hlajenje v rektorju Jongbjon v Severni Koreji. Tuji novinarji bodo lahko ta taden opazovali demontažo jedrskega oporišča Pungje Ri. FOTO: AP
Demontaža stolpa za hlajenje v rektorju Jongbjon v Severni Koreji. Tuji novinarji bodo lahko ta taden opazovali demontažo jedrskega oporišča Pungje Ri. FOTO: AP
22. 5. 2018 | 06:00
22. 5. 2018 | 07:06
4:08
Na pobočju gore Mantap so že namestili tribune, s katerih bodo predstavniki medijev sredi tega tedna lahko opazovali demontažo jedrskega oporišča Pungje Ri. Štirje južnokorejski novinarji so včeraj odpotovali v Peking, kjer bodo predvidoma prejeli severnokorejske vizume in se odpravili na kraj velikega dogodka.

Pjongjang je napovedal, da bo demontiral jedrsko oporišče s podzemno eksplozijo v navzočnosti tujih medijev, morda tudi mednarodnih strokovnjakov. Napovedal je tudi, da bo povabil medije iz ZDA, Kitajske, Rusije in Velike Britanije, vendar je pomenljivo izpustil Japonce, kar nekateri komentatorji pojasnjujejo tako, da bo Japonska nezaželena tudi med prihodnjimi pogajanji o podrobnostih denuklearizacije. Za novinarski vizum in letalsko vozovnico do Vonsana bodo morale medijske hiše za vsakega novinarja plačati po 10.000 dolarjev.


Brez konkretnih dokazov


Toda razen satelitskega posnetka zastekljene tribune, od koder je videti vse tri vhode, ki vodijo v podzemni predor in jih bodo zasuli z eksplozijami, je malo otipljivih znakov, na podlagi katerih bi bilo mogoče sklepati, da namerava Severna Koreja res za zmeraj zapreti poskusni poligon, na katerem je do zdaj opravila šest jedrskih ­poskusov.

Vendar je obetavno slišati že to, da so prejšnji teden porušili manjše stavbe v oporišču in ga tako začeli demontirati. Zadnje dni preizkušajo železniško progo med mestom Vonsan na vzhodu države in krajem Kildžu v pokrajini Ham­gjong, kjer je oporišče Pungje Ri, čeprav bodo novinarje prepeljali do jedrskega oporišča z ­avtobusom.

FOTO: /AP
FOTO: /AP


Strokovnjaki poudarjajo, da bi bilo precej bolj pomembno, da bi Severna Koreja najprej dovolila pregled svojega jedrskega orožja, da bi se prepričali, ali so bile vse poskusne eksplozije res takšne, kakor je trdila severnokorejska propaganda. Med zadnjim poskusom, opravljenim septembra lani, so menda preizkusili vodikovo bombo z desetkrat večjo rušilno močjo od tiste, ki je leta 1945 opustošila Hirošimo, toda razen potresa z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici ni dokazov o uporabi tovrstnega orožja.
 

Let v Washington


To, kako odkrito bo Severna Koreja demontirala jedrsko oporišče Pungje Ri, bo po svoje razkrilo, kako pripravljen je severnokorejski vodja Kim Džong Un na razorožitev, ki jo zahtevajo vse svetovne sile, od ZDA do Kitajske. Toda strokovnjaki opozarjajo, da tudi zrušenje vhodov v predor ni nekaj, s čimer bi za vedno onemogočili vstop v goro. Nove vhode je vedno mogoče izkopati, poleg tega je v Severni Koreji veliko drugih gora, pod katerimi bi bilo mogoče zgraditi oporišča. Medtem ko vsi opazujejo, kaj se dogaja s Pungje Rijem, je včeraj južnokorejski predsednik Mun Dže In odletel v Washington na srečanje s predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim se bosta seveda največ pogovarjala o Severni Koreji. Obe strani se še naprej pripravljata na srečanje Trumpa s Kimom, zato je severnokorejska skupina včeraj odpotovala v Singapur, da bi preverila kraj, kjer se bosta predvidoma sestala voditelja.

Donald Trump in Kim Džong Un naj bi se srečala junija.
Donald Trump in Kim Džong Un naj bi se srečala junija.


Mun bo danes predstavil Trumpu vse pomembne podrobnosti srečanja s Kim Džong Unom, s katerim se je sestal prejšnji mesec, in gotovo bo poskusil preseči prepad nezaupanja, ki očitno še vedno zeva med obema stranema. Ravno včeraj je severnokorejski partijski časopis Rodong Sinmun objavil članek, v katerem so opiranje na tuje sile pa tudi Munov odhod v ZDA označili za »pot v pogubo«. Severna Koreja očitno vztraja pri tem, da bi moralo biti srečanje med Kimom in Trumpom svojevrstno ameriško priznanje samostojne jedrske države, ki se je morda pripravljena pogovarjati o razorožitvi, toda samo pod svojimi pogoji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine