Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nova ameriška vojaška pomoč Ukrajini in – med drugimi – Sloveniji

Nenapovedan obisk Blinkna v Kijevu. Kako dopovedati Putinu, da je po vseh materialnih in človeških izgubah čas za pogajanja o končanju vojne?
Ameriški zunanji minister Antony Blinken z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Reuters
Ameriški zunanji minister Antony Blinken z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Reuters
8. 9. 2022 | 16:41
8. 9. 2022 | 19:19
3:10

Bela hiša demokratskega predsednika Joeja Bidna še naprej pomaga Ukrajini v vojni z Rusijo, zato je zunanji minister Antony Blinken med nenapovedanim obiskom v Kijevu naznanil novo vojaško pomoč. Za zadrževanje ruskega vpliva in agresije v Evropi bodo namenili več kot milijardo dolarjev osemnajstim državam s Slovenijo vred.

»Sredstva za financiranje tujih vojsk bodo na voljo za Ukrajino in osemnajst drugih držav: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo, Hrvaško, Češko, Estonijo, Gruzijo, Grčijo, Kosovo, Latvijo, Litvo, Moldavijo, Črno goro, Severno Makedonijo, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo,« je na vprašanje »Dela« po elektronski pošti odgovoril predstavnik za tisk ameriškega zunanjega ministrstva. Ta čas še ne morejo natančneje govoriti o vrsti in količini pomoči za posamezne države, so poudarili v State Departmentu, po informacijah Reutersa pa naj bi pomagali okrepiti obrambo suverenosti teh držav, modernizirati njihove oborožene sile, okrepiti partnerstvo s čezatlantsko vojaško zvezo Nato ter povečati sposobnosti za zavračanje ruskega vpliva in agresije.

Ruski predsednik Vladimir Putin še vztraja pri napadih na sosednjo državo.  Foto Sputnik Via Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin še vztraja pri napadih na sosednjo državo.  Foto Sputnik Via Reuters

O tem morajo še obvestiti kongres, največ denarja in orožja pa je spet namenjenega Ukrajini za podkrepitev protiofenzive na jugu in vzhodu države. Obrambni minister Lloyd Austin je že iz Nemčije naznanil pošiljko orožja in opreme v višini 675 milijard dolarjev, med njimi najnatančnejših ameriških izstrelkov, protitankovskih sistemov in oklepnih vozil, državni sekretar Blinken dodaja milijardo dolarjev. Predsednik Biden je žrtvi ruske agresije namenil že več kot petnajst milijard dolarjev vojaške in druge pomoči, s podporo ukrajinski protiofenzivi pa bi po Reutersovih virih radi zagotovili močnejšo pozicijo Kijeva v morebitnih prihodnjih pogovorih za končanje vojne. Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu bi radi dopovedali, da je po vseh izgubah denarja, orožja in vojakov čas za pogajanja v dobri veri, je neimenovanega uradnika State Departmenta navedla tiskovna agencija.

Državni sekretar Blinken z ranjeno ukrajinsko deklico Marino. Foto Pool Reuters
Državni sekretar Blinken z ranjeno ukrajinsko deklico Marino. Foto Pool Reuters

Državni sekretar Blinken se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi, med svojim drugim obiskom  v Ukrajini po ruskem februarskem napadu pa je obiskal tudi bolnišnico, kjer se zdravijo v vojni ranjeni otroci. Jutri bo v Bruslju podprl evropske zaveznike, ki se zaradi ruskega nagajanja bojijo hladne zime, ter se srečal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine