Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nov poskus, da politiki sestavijo vlado

Mandatar za sestavo italijanske vlade je bil ponovno pri predsedniku države.
Mandatar in predsednik sta se dogovorila, da bodo stranke dobile še eno priložnost za sestavo vlade. FOTO: Reuters
Mandatar in predsednik sta se dogovorila, da bodo stranke dobile še eno priložnost za sestavo vlade. FOTO: Reuters
T. V., STA
30. 5. 2018 | 13:49
30. 5. 2018 | 14:30
3:11
Rim – Mandatar za sestavo italijanske vlade Carlo Cottarelli je po novem sestanku pri predsedniku države Sergiu Mattarelli po poročanju italijanskih medijev ugotovil, da obstajajo »nove možnosti za vlado, ki bi jo sestavljali politiki«. Glede na te okoliščine in pretrese na finančnih trgih se je sedanji mandatar v soglasju s predsednikom države odločil, da bo počakal na »morebiten razvoj«. 

Po sestanku je postalo očitno, da se bodo v Rimu začela nova pogajanja o politični vladi med Ligo in Gibanjem 5 zvezd. Po oceni poznavalcev Cottarellijeve besede pomenijo, da za zdaj ne bo predložil seznama ministrov za tehnično vlado.
Iz urada predsednika države so sporočili, da bosta tako predsednik države kot mandatar počakala, dokler ne bo jasno, ali se lahko doseže nov dogovor med strankami za sestavo vlade. Ni znano, na katere stranke se to nanaša.

Vodja gibanja Luigi Di Maio je pred tem sporočil, da je pripravljen na nove pogovore s predsednikom države o sestavi vlade s skrajno desnim taborom. »Pripravljeni smo premisliti o svojih stališčih,« je dejal Di Maio in dodal, da je tudi pripravljen preklicati svojo zahtevo za postopek odstavitve Mattarelle, ki ga tako Liga kot Gibanje 5 zvezd obtožujeta, da bojkotira sestavo politične vlade.


Liga za predčasne volitve


Prvi mož Lige Matteo Salvini na nova pogajanja o vladi, ki bi jo sestavljala njegova stranka in Gibanje 5 zvezd, medtem ni pripravljen in se je že zavzel za takojšnje predčasne volitve. »Gre za vprašanje časti,« je dejal. Hkrati je izključil, da bi bile volitve julija, saj imajo Italijani po njegovih besedah pravico do poletnih počitnic.



Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na vire pri gibanju, naj bi obe stranki zdaj poskušali doseči kompromis glede novega imena za ministra za gospodarstvo. Mattarella je minuli teden zavrnil, da bi v vladi, ki bi jo sestavila gibanje in Liga, vodenje gospodarskega ministrstva prevzel 81-letni evroskeptik Paolo Savona.

Italijanski predsednik je nato v ponedeljek mandat za sestavo nove vlade zaupal ekonomistu Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF). Morebitni Cottarellijevi tehnični vladi nasprotujeta tako Liga kot Gibanje 5 zvezd, ki imata v parlamentu večino in sta že napovedala, da bosta bojkotirala njegovo vlado.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine