Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Nobena stvar ne sme biti bolj sveta od življenja

Visoki predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije so opozorili, da bo tudi leto 2022 pandemično leto, čeprav ne bi bilo treba, da je tako.
V Indiji so v četrtek proslavili milijardni odmerek cepiva proti covidu-19. FOTO:  Sam Panthaky/Afp
V Indiji so v četrtek proslavili milijardni odmerek cepiva proti covidu-19. FOTO:  Sam Panthaky/Afp
23. 10. 2021 | 11:18
23. 10. 2021 | 11:20
12:54

V pregledu tedna preberite:

Koronavirus nas je znova premagal. V Evropi se je razigral, kot da bi proslavljal prihod zime, ko bomo začeli ogrevati stanovanja, izsuševati zrak pa tudi naše sluznice, njemu pa bo tako veliko lažje spraviti v postelje večje število ljudi. Nepojasnjeno ostaja, zakaj se je v Veliki Britaniji število novih primerov okužbe znova povsem približalo 50.000 na dan, in to kljub visoki precepljenosti. Je to zato, ker manj ljudi nosi maske? Ali ker se je skorajda pozabilo na omejevanje gibanja in zbiranja? Ali pa morda zato, ker so tisti, ki so se cepili, že izgubili velik del protiteles, tako da nimajo nič več takšne imunitete, kot so jo imeli v prvi polovici leta po cepljenju?

Britanske zdravstvene strokovnjake nekoliko pomirja dejstvo, da je veliko manj tistih, ki zaradi koronavirusa končajo v bolnišnici, hkrati pa z zaskrbljenostjo spremljajo pojave novih mutacij in seva, imenovanega »delta +«. Za zdaj še ne prevladuje, a je povsem jasno, da je veliko bolj nalezljiv in smrtonosen od svojega sorodnika delte. Zdravstveni minister Sajid Javid že govori o možnosti, da bi se lahko dnevno število na novo okuženih povzpelo tudi na 100.000.

Ni še konec. Virus se dobesedno poigrava z našimi upi, strokovnimi ocenami, najpomembnejšimi načeli. Svoboda je v večkratni nevarnosti. A če bi bili sikhi, bi sneli turbane in rešili življenja tistih, ki ne morejo premagati okužbe. Cepili bi se. Ne proti svobodi. Temveč zaradi nje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine