Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

New York Times: Trump pridelal več kot milijardo izgube, davkov ni plačeval osem let

Ameriški časnik je objavil poročilo o poslovanju predsednika ZDA v letih 1985–1994. Trump v tem času ni plačeval niti davkov.
Donald Trump je vztrajno zavračal, da bi javno predstavil davčne napovedi, ki bi odražale njegovo poslovno uspešnost. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Donald Trump je vztrajno zavračal, da bi javno predstavil davčne napovedi, ki bi odražale njegovo poslovno uspešnost. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
V. U.
8. 5. 2019 | 10:03
8. 5. 2019 | 10:40
2:37
Donald Trump se je v predsedniško kampanjo leta 2016 podal z imidžem uspešnega podjetnika, a pri tem vztrajno zavračal, da bi svoje davčne napovedi, ki bi to odražale, javno predstavil. Čeprav so v kongresu pritiskali nanj, naj to stori.

Kot piše CNN, je aktualni Trumpov finančni minister in nekdanji bančnik z Wall Streeta Steven Mnuchin še predvčerajšnjim zavrnil predajo podatkov o predsednikovih davčnih napovedih za zadnjih šest let. Te je zahteval odbor za davke predstavniškega doma ameriškega kongresa.

New York Times je v članku z naslovom Desetletje v rdečem: Trumpovi davčni podatki kažejo na več kot milijardo izgube objavil drugačno plat njegovega poslovanja v veliko bolj oddaljenih letih 1985–1994. Skliceval se je na davčne podatke, ki jim jih je uspelo pridobiti na njegovem uredništvu – to je prišlo do informacij o dokumentih, ne do samih dokumentov –, sodeč po teh pa so Trumpova podjetja v tem času pridelala za 1,17 milijarde ameriških dolarjev izgube. V letih 1990 in 1991, denimo, več kot 250 milijonov izgube na leto.
 

Osem let brez davkov


Kaže, da je Trump v tem času iz leta v leto izgubljal več denarja od vseh drugih posameznih davkoplačevalcev v ZDA. Imel je tako visoke izgube, da se je lahko v omenjenem obdobju desetih let kar osem let izogibal plačevanju davkov. Izkoristil je zakon, po katerem so lahko podjetniki izgube v poslovanju podali kot argument za izogib dajatvam na prihodnje dobičke.

Kot piše CNN, je New York Times že v preteklosti objavil, da je menda Trump v devetdesetih letih pomagal svojim staršem, da so se lahko izognili davkom, vključno s »primeri goljufije«, in da je z brati in sestrami pomagal staršem, da so milijone dolarjev skrili v, denimo, obliki daril.

Trump je bil sicer »podjetnik« že v starosti treh let. Tedaj je prejel del očetovega nepremičninskega imperija, ki ga po današnjih standardih ocenjujejo na vrednost kar 413 milijonov dolarjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine