Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael sporočil, da je pripravljen nadaljevati pogovore o prekinitvi ognja

Libanonski zunanji minister je Izrael in Hezbolah pozval, naj sprejmeta vse možne ukrepe, da se zagotovi prekinitev ognja. Izrael nadaljuje napade.
Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v četrtek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 92 ljudi, od ponedeljka pa skupaj več kot 700. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v četrtek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 92 ljudi, od ponedeljka pa skupaj več kot 700. FOTO: Ammar Awad/Reuters
STA
27. 9. 2024 | 07:15
27. 9. 2024 | 09:22
3:39

Razmere na Bližnjem vzhodu zahtevajo posredovanje mednarodne skupnosti, je v četrtek med govorom na zasedanju generalne skupščine ZN povedal libanonski zunanji minister Abdalah Bou Habib. Posvaril je pred stopnjevanjem napetosti v regiji, Izrael in šiitsko gibanje Hezbolah pa pozval k sprejetju vseh možnih ukrepov za zagotovitev prekinitve ognja.

»To so razmere, ki zahtevajo nujno mednarodno posredovanje, preden uidejo izpod nadzora in povzročijo domino efekt, zaradi katerega te krize ne bi bilo mogoče obvladati. Prihodnost naših ljudi in naša blaginja sta ogroženi,« je povedal Habib. Izrael in Hezbolah je pozval, naj sprejmeta vse možne ukrepe, da se zagotovi prekinitev ognja, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Netanjahu: Izrael se ne bo ustavil, dokler ne doseže vseh svojih ciljev

Izrael kljub pozivom več držav k prekinitvi ognja nadaljuje napade na Libanon, v katerih je bilo v četrtek po navedbah libanonskih oblasti ubitih najmanj 92 ljudi. Vseeno je pripravljen nadaljevati pogovore o prekinitvi ognja, je danes sporočil urad izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja.

Izrael se strinja s cilji pobude, ki jo vodijo ZDA, in sicer »omogočiti ljudem ob naši severni meji, da se varno vrnejo na svoje domove«, je sporočil Netanjahujev urad in dodal, da se bodo pogovori o prekinitvi ognja nadaljevali v prihodnjih dneh.

Netanjahu je sicer v četrtek ob prihodu v New York, kjer bo danes nagovoril generalno skupščino ZN, dejal, da se Izrael ne bo ustavil, dokler ne doseže vseh svojih ciljev, »predvsem varno vrnitev prebivalcev severa na svoje domove«, je poročal britanski BBC.

Sever Bejruta FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
Sever Bejruta FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je v četrtek zadela več kot 200 ciljev gibanja Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona.

Razseljenih 90.000 ljudi

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v četrtek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 92 ljudi, od ponedeljka pa skupaj več kot 700. Zaradi izraelskih zračnih napadov je po podatkih ZN v Libanonu razseljenih več kot 90.000 ljudi. Po podatkih libanonskih oblasti jih je več kot 31.000 zbežalo v Sirijo.

ZDA, Francija in druge zaveznice so v sredo objavile skupni poziv za 21-dnevno prekinitev ognja med Izraelom in Libanonom. Pred tem sta predsednika ZDA Joe Biden in Francije Emmanuel Macron v skupni izjavi sporočila, da je napočil čas za rešitev na izraelsko-libanonski meji, ki bo zagotavljala varnost in zaščito civilistov.

Bela hiša je izrazila razočaranje nad zavrnitvijo predloga in sporočila, da je bilo za njegovo uskladitev potrebno »veliko pozornosti in truda«. Francoski predsednik Macron pa je dejal, da je zavrnitev napaka in da bo moral izraelski premier prevzeti odgovornost za zaostrovanje razmer v regiji, poroča AFP.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine