Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemčija svari: Čas pritiska. Evropa mora držati besedo

Precejšnji zapleti v bruseljskih pogajanjih o prihodnjem proračunu EU utegnejo povzročiti zamude pri izplačilih milijard za obnovo.
Nemško predsedstvo Svetu EU mora reševati kvadraturo kroga. FOTO: François Lenoir/AFP
Nemško predsedstvo Svetu EU mora reševati kvadraturo kroga. FOTO: François Lenoir/AFP
25. 9. 2020 | 10:47
25. 9. 2020 | 15:06
5:31
Bruselj – V nemškem predsedstvu svetu EU s precejšnjo zaskrbljenostjo spremljajo hitrost poteka pogajanj o finančnem svežnju, vrednem več kot 1800 milijard evrov. Zaradi zapletov utegnejo nastati zamude pri pomoči najbolj prizadetim med pandemijo.

Voditelji držav članic so na dramatičnem vrhu julija sicer sklenili kompromis o proračunu in načrtu za okrevanje, a slediti mora sprejetje konkretnih zakonskih predlogov. »Nujno potrebujemo dogovor o svežnju,« je opozoril nemški veleposlanik pri EU Michael Clauß.

Po njegovih besedah sta večletni finančni okvir (proračun EU za obdobje 2021–2027) in sklad za okrevanje politično in tehnično neločljiva. Če ne bo hitrega sporazuma med svetom EU (v njem so zastopane države članice) in evropskim parlamentom, »tvegamo tudi zastoj pri skladu za okrevanje«.  

»Čas pritiska. Evropa mora držati besedo, da bo čim prej podprla ljudi in regije, ki so bili posebno prizadeti med krizo,« je opozoril Clauß. Izrazil je veliko zaskrbljenost, da pogajanja napredujejo prepočasi. V njegovih očeh bi jih morali zelo pospešiti, evropskemu parlamentu so ponudili tudi pogovore konec tedna. Evropski parlament mora sicer dati soglasje k proračunu.


Skrajno težko o pravni državi


Glede enega od bolj kočljivih vprašanj, mehanizma za pravno državo, je nemško predsedstvo v intenzivnih pogovorih z državami članicami. »Pogajanja so skrajno težka,« je ocenil Clauß. Nemško predsedstvo naj bi kmalu predstavilo predlog za sprejetje v svetu EU. »Ampak jasno je tudi, da mehanizem pravne države v proračunu EU ne more biti postopek po 7. členu z drugimi sredstvi,« je povedal. Cilj naj bi bil zaščita proračuna EU prvič tudi kaznovanje kršitev vladavine prava v uporabi proračunskih skladov.  

Da bi napredovali v pogajanjih, so po veleposlanikovih besedah že pokazali voljo za kompromis. Tako naj bi bili že blizu kompromisa pri novih lastnih virih proračuna EU. V svetu so stoodstotno zavezani odločitvam evropskega sveta (vrha EU) in pričakujejo predloge evropske komisije. Clauß pa je opozoril na skupno razumevanje, »da ne moremo omejiti proračunske in fiskalne suverenosti nacionalnih parlamentov«.    

Evropski parlament svoje soglasje k proračunu pogojuje z jasnim mehanizmom pravne države. Nezadovoljni so z obsegom financiranja nosilnih programov na področju podnebja, digitalne preobrazbe, zdravja, kulture, raziskav in upravljanja meje. Pričakujejo jasne zaveze glede novih lastnih virov. Po sklepih julijskega vrha naj bi bil že prihodnje leto vpeljan davek na nereciklirano plastiko, nato bi sledili še davki na področjih, kot so digitalno gospodarstvo, izpusti CO2, finančne transakcije.

Višegrajske države si želijo čim bolj blago obliko pogojevanja izplačil iz proračuna EU. FOTO: François Lenoir/AFP
Višegrajske države si želijo čim bolj blago obliko pogojevanja izplačil iz proračuna EU. FOTO: François Lenoir/AFP

 

Meglena formulacija


Na prelomnem vrhu EU julija, ko so voditelji dosegli kompromis o več proračunu in načrtu za okrevanja (skupaj sta vredna več kot 1800 milijard evrov), so glede pogojevanja izplačil s spoštovanjem pravne države sprejeli formulacijo, ki ni stoodstotno jasna in dopušča prostor za različne razlage.

Del držav članic želi, da bi obveljala splošna omejitev: izplačila bi bila lahko prekinjena, če bi država članica kršila splošno načelo. Na drugi strani bi bila višegrajska četverica pripravljena sprejeti pogojevanje z zlorabami evropskega denarja, ki že tako mora veljati za vse. 

Tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem govoru o stanju v Uniji prejšnji teden govorila le o omejevanju v ožjem smislu (prevare, korupcija, konflikt interesov). Splošnega pogojevanja z delovanjem pravne države ni omenila. V Budimpešti in Varšavi zahtevajo, da bi morali najprej sprejeti zanje zadovoljivo rešitev glede pogojevanja izplačil. Šele ko bo sprejeta, bodo ratificirali odločitev o zvišanju zgornje meje lastnih virov EU na dva odstotka BND. To je nujno, da bi evropska komisija sploh lahko zadolžila za financiranje 750-milijardnega načrta za okrevanje.
 

Parlament: Spodkopavanje zaupanja državljanov


Velike proevropske skupine v evropskem parlamentu zahtevajo jasno pogojevanje izplačil s spoštovanjem pravne države.

V evropskem parlamentu so na nemške pozive odgovorili, češ da večletni proračun EU in načrt za okrevanje nista sveženj. Zato da je načrt za okrevanje lahko zagnan takoj, ko bodo države članice ratificirale odločitev o višji meji lastnih virov, je sporočil parlamentarni glasnik Jaume Duch.

Glede proračuna pričakujejo ustrezno financiranje ambicij EU. »Rezi pri nosilnih programih pomenijo, da ambicije pri politikah po okrevanju ne morejo biti izpolnjene. Neizpolnjevanje zavez bo spodkopalo zaupanje in pričakovanja evropskih državljanov,« je zapisal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine