Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nasprotniki višanju najemnin na ulicah Leipziga

Izgredi, ki so se začeli po protestih zoper višanje najemnin, so v nemškem Leipzigu potekali tri zaporedne noči.
Leipzig leži na vzhodu Nemčije. FOTO: Shutterstock
Leipzig leži na vzhodu Nemčije. FOTO: Shutterstock
STA
6. 9. 2020 | 14:55
6. 9. 2020 | 14:57
1:38
V vzhodnonemškem mestu Leipzig so tretjo noč zapored potekali nasilni izgredi zaradi deložacije iz zasedene zgradbe, ki je postala simbol upora proti vse višjim najemninam. Sprva mirnega protestnega shoda se je v soboto zvečer udeležilo okoli 500 ljudi, nato pa se je zborovanje sprevrglo v izgrede.

Cilj protestnega shoda je bil obsoditi namero finančnih vlagateljev, da bi pokupili številne stanovanjske zgradbe v določenih mestnih predelih, saj menijo, da bi se tako ti spremenili v četrti za višje družbene razrede, kar bi utegnilo voditi v gentrifikacijo Leipziga, ob tem navaja tiskovna agencija AFP.


Policisti preiskujejo 15 oseb


Domnevni pripadniki skrajne levice so sprva razgrajali v vzhodnem delu Leipziga, nato pa dva večera zapored v predelu Connewitz, pri čemer so policiste obmetavali s tlakovci in steklenicami, na policijsko postajo pa metali kamenje, navajajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah policije je bilo lažje poškodovanih 11 njenih pripadnikov, policija pa preiskuje 15 oseb zaradi kaljenja miru, poškodovanja lastnine in upiranja policistom, navaja AFP.

Župan Leipziga Burkhard Jung je v soboto izgrede odločno obsodil in jih označil za »resno nazadovanje« v razpravi glede cenovno dostopnih stanovanj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine