Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Napad na Putinove trojanske konje

Populistične, nacionalistične in evroskeptične skupine pričakujejo slabo četrtino sedežev v evropskem parlamentu.
Italijan Matteo Salvini in Francozinja Marine Le Pen sta stebra nacionalističnega zavezništva. FOTO/Reuters
Italijan Matteo Salvini in Francozinja Marine Le Pen sta stebra nacionalističnega zavezništva. FOTO/Reuters
20. 5. 2019 | 21:11
3:28
Bruselj – Za proevropske sile na stari celini je avstrijska afera­ ­Ibiza dokaz, da so desničarski populisti, ki se predstavljajo­ kot nasprotniki elit, korumpirani,­ ­sovražni do demokracije in priprav­ljeni sprejeti vazalski ­odnos (do Rusije).

V evropski komisiji so bili o aferi in padcu vlade na Dunaju redkobesedni, češ, zaupamo avstrijskim ljudem in demokratičnim institucijam. Očitno naj bi bilo, da je voditelj ene od strank v zameno za dostop do medijev in institucij dobil financiranje »zunanjih pokroviteljev, ki nimajo v srcu evropskih interesov«.

Predvsem v državah članicah, v katerih je pričakovan uspeh radikalne desnice, so zmerne sile zaostrile retoriko. V Franciji so vodilni predstavniki vladajoče stranke Republika, naprej! kritizirali Marine Le Pen, da je kot marioneta Vladimirja Putina in Donalda Trumpa.
 

Bannon v Parizu


V Parizu je zadnje dni nekdanji Trumpov tesni sodelavec Steve Bannon, kar že podžiga razprave. V strankah po Evropi, ki so somišljenice avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), opozarjajo, da bi morali zadevo Ibiza obravnavati ločeno od drugega, ali pa se zatekajo k teorijam zarote o ozadju razkritja.

Kar zadeva EU, je ključno vprašanje učinka na evropske volitve, saj se utegne povečati nezaupanje v radikalno desnico. Ali bodo tisti, ki bodo glasovali za skrajneže, res videli položaj enako kot zmerne politične sile, je negotovo.


Razdrobljena trda desnica


Na drugi strani je gotovo, da bodo nasprotniki EU, desničarski populisti in nacionalisti težko sestavili enoten blok v evropskem parlamentu. Britanec Nigel Farage, ki je doslej vodil skupino Evropa svobode in neposredne demokracije, bi se utegnil pridružiti Matteu Salviniju, ki z Marine Le Pen vodi skupino Evropa narodov in svobode.

Na desnici je kar veliko dvomljivcev. Poljska stranka Pravo in pravičnost (PiS) Jarosława Kaczyńskega ni naklonjena sodelovanju z njimi. Razlike v odnosu do Rusije so eden od glavnih vzrokov za to.

Doslej je bila PiS v skupini evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri so najmočnejši britanski torijci. Tudi Viktor Orbán se s Fideszom doslej ni hotel pridružiti nacionalističnemu bloku, marveč kljub »zamrznjenemu« članstvu vztraja v desnosredinski EPP.


Mladi kancler Sebastian Kurz je bil doslej vzpenjajoča se zvezda v EPP. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Mladi kancler Sebastian Kurz je bil doslej vzpenjajoča se zvezda v EPP. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Četrtina sedežev?


Tri skupine, ki so desno od EPP, naj bi se po evropskih volitvah okrepile za približno poldrugi ducat poslancev. Po zadnji projekciji bi skupaj dobile 173 sedežev. To je skoraj četrtina od 751 poslancev. Tudi če se bodo bolj povezale, pravih vzvodov ne bodo dobile.

Eno od vprašanj je, kako bo afera vplivala na 32-letnega kanclerja Sebastiana Kurza, ki v EPP, v kateri prevladujejo starejši politiki, velja za vzhajajočo zvezdo in uspešnega konservativca novega kova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine