Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Najmanj dvainpetdeset mrtvih v samomorilskem napadu v Pakistanu

Eksplozija je odjeknila v provinci Beludžistan na jugovzhodu Pakistana. Oblasti sumijo, da gre za teroristični napad.
Žrtvam so na pomoč priskočili reševalci. FOTO: AFP
Žrtvam so na pomoč priskočili reševalci. FOTO: AFP
STA, Ni. Go.
29. 9. 2023 | 12:00
29. 9. 2023 | 14:59
2:27

V bombnem napadu v bližini mošeje v provinci Beludžistan na jugozahodu Pakistana (ob meji z Afganistanom) je bilo danes ubitih najmanj 52 ljudi, po besedah Abdula Rasheeda, območnega predstavnika zdravstva, pa ranjenih najmanj 58. Med žrtvami je tudi visoki policijski uradnik. Policija je območje zavarovala, oblasti pa so napad že obsodile in dodale, da nosi znake terorizma.

Napad se je zgodil pred mošejo v mestu Mastung, kjer so se pripadniki islamske skupine barelvi zbrali na praznovanju obletnice rojstva muslimanskega preroka Mohameda, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Barelvi je v Pakistanu priljubljena verska skupina, njeni sledilci pa so pogosto tarča napadov skrajne skupine Islamska država.

Pripadniki islamske skupnosti barelvi so se zbrali na praznovanju rojstnega dne preroka Mohameda. FOTO: Shaheed Nawab Ghous Bakhsh Raisa via Reuters
Pripadniki islamske skupnosti barelvi so se zbrali na praznovanju rojstnega dne preroka Mohameda. FOTO: Shaheed Nawab Ghous Bakhsh Raisa via Reuters

»Napad na nedolžne ljudi, ki so se udeležili procesije ob prazniku Eid Milad-ul-Nabi, je zelo gnusno dejanje,« je dogodek obsodilo pakistansko notranje ministrstvo.

Odgovornosti za zdaj še ni prevzel nihčePo poročanju BBC so oblasti razglasile izredne razmere. Minister za informiranje province Beludžistan Jan Achakzai je ljudi pozval k darovanju krvi, saj je veliko ranjenih v kritičnem stanju, in razglasil tridnevno žalovanje.

Nekaj ur po eksploziji v Beludžistanu je še ena odjeknila na srečanju verske politične stranke blizu Pešavarja v provinci Khyber Pakhtunkhwa, ki prav tako meji na Afganistan. Umrli sta najmanj dve osebi. Lokalni medij Geo News je, tako Reuters, poročal, da se je zrušila streha mošeje, pod ruševinami pa je ujetih še 30 do 40 ljudi.

Število napadov skrajnežev v Pakistanu je v zadnjem letu naraslo, potem ko je prenehalo premirje med pakistansko vlado in organizacijo Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), ki združuje več sunitskih islamističnih skupin. Ta odgovornost za napad v Beludžistanu zanika.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine