Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Trgu sv. Petra zažarelo slovensko božično drevo

Trideset metrov visoka in sedem ton težka smreka je darilo in zahvala Svetemu sedežu pri osamosvajanju Slovenije.
Slovenska smreka na Trgu sv. Petra. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Slovenska smreka na Trgu sv. Petra. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
11. 12. 2020 | 18:15
11. 12. 2020 | 18:41
3:39
Slovenski zunanji minister Anže Logar je v Vatikanu, kjer je danes potekal slovenski dan, izjavil, da je slovensko božično drevo v središču krščanstva sporočilo miru. Drevo je po Logarjevih besedah tudi zahvala za podporo, ki jo je Vatikan pred tridesetimi leti izkazal Sloveniji pri osamosvajanju.   
 
Slovensko delegacijo, v kateri so bili poleg Logarja med drugim še minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, kardinal Franc Rode, nadškof Alojzij Cvikl, veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf in veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, je dopoldne sprejel papež Frančišek, potekala je tudi maša za domovino.

Zunanji minister Anže Logar se je sešel s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem. Z njim se je pogovarjal o izzivih, povezanih s pandemijo covida-19, humanitarnih razmerah po svetu in v soseščini, aktivnostih Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, prihodnosti Evropske unije in predsedovanju Slovenije Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.
 

Jaslice iz keramike


Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je poudaril, da letošnje drevo prihaja z območja, ki je namočeno s krvjo mučencev po drugi svetovni vojni. Kljub temu je to drevo po njegovih besedah znamenje Božje ljubezni, ki je zelena, večna.

Slovenija je Vatikanu prvič poklonila drevo leta 1996. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Slovenija je Vatikanu prvič poklonila drevo leta 1996. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


»Slovenija je poklonila veličastno smreko, izbrano v kočevskih gozdovih,«je poudaril papež po poročanju Vatican News. Papež je pozdravil tudi delegaciji iz italijanske škofije Teramo-Atri, ki je letos podarila jaslice iz keramike.

Papež je še dejal, da so tako božično drevo kot jaslice letos bolj kot kadarkoli prej znamenje upanja za prebivalce Rima in romarje, ki jih bodo lahko prišli občudovat. »Drevo in jaslice pomagajo ustvariti božično vzdušje, ki spodbuja z vero živeti skrivnost Odrešenikovega rojstva,«je poudaril.
 

Smreko krasijo slovenski okraski


Ob začetku avdience je svetega očeta nagovoril mariborski nadškof metropolit Cvikl. Prenesel mu je pozdrave slovenskih škofov, slovenske vlade in predvsem slovenskih vernikov ter vseh ljudi dobre volje. Spomnil je, da je Slovenija Vatikanu prvič poklonila božično drevo leta 1996. Letos ga podarja drugič, in sicer ob 30-letnici samostojnosti in neodvisnosti države.

Slovensko smreko krasijo okraski, izdelani v Sloveniji. Slovenija je v Vatikan poleg smreke za trg pred baziliko poslala še 42 manjših smrek in belih jelk, ki krasijo zunanje površine mesta in vatikanske urade. Slovenija je poskrbela tudi za okrasitev božičnih dreves, okrasje zanje je delalo štiristo prostovoljcev.

Prižig luči v Vatikanu je kot običajno spremljala kulturna prireditev, ki pa so jo zaradi pandemije covida-19 letos posneli vnaprej in predvajali na velikih platnih na Trgu svetega Petra. Pripravili so jo na Televiziji Slovenija, na njej pa so med drugim predstavili slovenske znamenitosti. Nastopili so številni slovenski umetniki, med njimi pevec Marko Fink, harmonikar Marko Hatlak in pevka Nuška Drašček, operna pevka Sabina Cvilak ter pevec Alfi Nipič, v cerkvi na Brezjah pa so posneli pritrkovalce, ki so slovenska posebnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine