Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Severnem Irskem legalizirali splav in istospolne poroke

Pravila glede istospolnih partnerstev bodo pripravljena do 13. januarja, tako da prve poroke pričakujejo v februarju.
Manj stroga zakonodaja glede splava in istospolnih porok je začela veljati opolnoči po krajevnem času. FOTO: Niklas Halle'n/AFP
Manj stroga zakonodaja glede splava in istospolnih porok je začela veljati opolnoči po krajevnem času. FOTO: Niklas Halle'n/AFP
STA
22. 10. 2019 | 10:53
22. 10. 2019 | 11:14
2:11
Na Severnem Irskem je začela veljati nova zakonodaja glede splava in istospolnih porok. Zakona, ki urejata ti dve področji, sta zdaj skladna z zakonodajo, ki velja drugod v Veliki Britaniji.

Manj stroga zakonodaja glede splava in istospolnih porok je začela veljati opolnoči po krajevnem času, ko se je iztekel rok, do katerega bi lahko severnoirski poslanci preprečili spremembe, ki jih je julija sprejel britanski parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci v Londonu so takrat potrdili dekriminalizacijo splava in omogočili zakonit dostop do umetne prekinitve nosečnosti. Prav tako so sprejeli nova pravila, ki bodo omogočila istospolne poroke in civilna partnerstva.

Severnoirski skupščini, katere delo je suspendirano že od januarja 2017, so pri tem omogočili, da do 21. oktobra sprejme spremembe zakonodaje, ki je zdaj večinoma skladna s pravili, ki veljajo v Angliji, Walesu in na Škotskem.

Severnoirska skupščina se je v ponedeljek za kratek čas sestala, a v odsotnosti opozicijskih poslancev ni bila sklepčna, zato ni mogla sprejeti sprememb.

»Opolnoči se bo pisala zgodovina,« je pred iztekom roka izjavila predstavnica severnoirskega Amnesty International Grainne Teggart. »To je izjemno pomemben trenutek in začetek nove dobe za Severno Irsko, v kateri bomo osvobojeni zatiralske zakonodaje, ki je upravljala naša telesa in zdravje,« je dodala.

Državni sekretar za Severno Irsko Julian State je pojasnil, da bo pravni okvir za zakonit dostop do splava začel veljati 31. marca prihodnje leto. Pravila glede istospolnih partnerstev pa bodo pripravljena do 13. januarja, tako da prve poroke pričakujejo v februarju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine