Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Norveškem pričakujejo paciente iz Gaze

V okviru zdravstvene evakuacije naj bi jih še letos prispelo do dvajset, predvsem mladostnikov in žensk.
Mali ranjenci. FOTO: Bashar Taleb/AFP
Mali ranjenci. FOTO: Bashar Taleb/AFP
STA
25. 7. 2024 | 16:56
25. 7. 2024 | 16:57
1:57

Norveška bo predvidoma še letos sprejela do 20 pacientov z območja Gaze in njihove družinske člane. V okviru zdravstvene evakuacije bodo sprejeti predvsem mladostniki in ženske, je pojasnil norveški urad za priseljevanje. Vlada v Oslu sicer namerava skupno sprejeti do sto pacientov iz Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah urada za priseljevanje trenutno še ni znano, kdaj naj bi prvi pacienti prispeli na Norveško, saj ti potrebujejo dovoljenje za izstop iz Gaze.

image_alt
Generalna skupščina pozvala k polnemu statusu Palestine v OZN

Izraelska vojska od 7. oktobra lani izvaja redne napade na Gazo, v katerih je bilo doslej po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih 39.175 ljudi, še 90.403 pa je bilo ranjenih. Napadi so ohromili tudi dostop do zdravstvenega varstva in delo tamkajšnjih bolnišnic, ki se soočajo s preobremenjenostjo in pomanjkanjem zdravstvene opreme.

V luči tega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že aprila mednarodno skupnost pozvala, naj aktivno sodeluje pri zdravstvenih evakuacijah Palestincev iz Gaze. Doslej so pomoč pri evakuacijah, vključno z zdravljenjem bolnikov in prevozom, ponudile Belgija, Italija, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovaška, Norveška in Španija.

Slednja je v sredo v okviru prve zdravstvene evakuacije Palestincev, ki jo je usklajevala EU, sprejela 16 palestinskih otrok in njihovih družinskih članov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine