Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Kosovu kljub napetostim za zdaj mirno

Do novih napetosti je prišlo ob izteku roka, do katerega bi morale oblasti v Prištini v skladu s sporazumom o normalizacijo odnosov z Beogradom pripraviti osnutek statuta Skupnosti srbskih občin, ki bi zagotovil avtonomijo srbski manjšini. 
Kosovski premier Haradinaj je pred dnevi obiskal sedež Kforja. FOTO: Visar Kryeziu/Ap
Kosovski premier Haradinaj je pred dnevi obiskal sedež Kforja. FOTO: Visar Kryeziu/Ap
STA
4. 8. 2018 | 18:39
4. 8. 2018 | 18:52
4:21
Po več špekulacijah o možnosti izbruha nasilja na večinsko srbskem severnem delu Kosova, ki so v zadnjih dneh povečale skrbi med tamkajšnjimi Srbi, je na Kosovu danes mirno. Pozornost vzbuja le navzočnost vojakov sil Kfor ob cestah, ki vodijo k jezeru Gazivode nedaleč od kraja Zubin Potok zahodno od Mitrovice.

Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da so v Kforju zagotovili, da gre za redno vojaško vajo. Več vozil z okoli 20 pripadniki sil je stalo ob cestah, tako da niso preprečevali dostopa do tega umetnega jezera niti do tamkajšnje hidroelektrarne. Popoldne je agencija poročala le še o dveh vozilih in nekaj vojakih. Te dni je bilo jezero, ki leži na meji s Srbijo, v središču špekulacij, da bi prav tam lahko prišlo do nasilja. Vprašanje uporabe jezera in tamkajšnje hidroelektrarne, ki je v lasti srbskega elektropodjetja, je eno od vprašanj v okviru dialoga med Beogradom in Prištino.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je po današnji seji srbskega sveta za nacionalno varnost, ki so ga sklicali zaradi razmer na Kosovu, zagotovil, da Srbi ne bodo izvajali nobenih dejanj, ki bi albanskim oblastem na Kosovu ali mednarodni skupnosti dali izgovor za ukrepanje proti Srbom. Dogovorili so se tudi o več ukrepih. Sejo so sklicali po tem, ko so se v prištinskim medijih pojavljale informacije, da bodo Srbi na severu Kosova danes razglasili avtonomijo, beograjski mediji pa so poročali, da bodo kosovski Albanci skušali zavzeti Hidroelektrarno Gazivode.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Srbe na Kosovu pozval k miru. FOTO: Darko Vojinovic/Ap
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Srbe na Kosovu pozval k miru. FOTO: Darko Vojinovic/Ap


Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po seji dejal, da so politični nasprotniki, posamezni pripadniki srbske pravoslavne cerkve in tuji centri moči v minulih dneh obtoževali oblasti v Srbiji, da se z oblastmi v Prištini dogovarjajo o incidentih. Na seji sveta za nacionalno varnost so po njegovih besedah sprejeli več pomembnih ukrepov in predlogov za vlado in varnostne sile za »okrepitev naše bojne pripravljenosti in da bi bili pripravljeni na vse izzive v prihodnosti«.

V petek je na Srbe na Kosovu naslovil odprto pismo, v katerem jih je pozval k miru in naj ne nasedajo morebitnim provokacijam. Ob tem jim je zagotovil, da dokler je on predsednik, »ne bo dovolil organiziranega nasilja nad Srbi in njihovimi svetinjami« ter da ne bo »nove Nevihte« niti pregona Srbov. Slednje je ponovil tudi danes.

K umirjenosti in naj se vzdržijo provokacij pa je danes rojake pozval kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je dejal, da je Kosovo zavezano popolni normalizaciji odnosov s Srbijo.

Pripadniki Kforja na vaji v Prištini aprila letos. FOTO: Hazir Reka/Reuters
Pripadniki Kforja na vaji v Prištini aprila letos. FOTO: Hazir Reka/Reuters


Do novih napetosti je prišlo ob današnjem izteku roka, do katerega bi morale oblasti v Prištini v skladu s sporazumom o normalizacijo odnosov z Beogradom pripraviti osnutek statuta Skupnosti srbskih občin, ki bi zagotovil avtonomijo srbski manjšini. Prištinski mediji so poročali, da naj bi kosovska vlada osnutek danes poslala EU, ki posreduje v dialogu.

Thaci je v današnji izjavi za javnost še zagotovil, da se posvečajo končanju osnutka statuta v skladu s sporazumi z Beogradom in odločitvijo kosovskega ustavnega sodišča.

Evropska unija je v petek izpostavila, da se je treba na Kosovu izogniti napetostim, ki bi ogrozile skupen cilj - normalizacijo odnosov med Prištino in Beogradom in dosego pravno obvezujočega sporazuma. EU je Prištini po večkratnih zamudah pri uresničevanju sporazuma o normalizaciji odnosov aprila letos določila, da mora do 4. avgusta pripraviti osnutek statuta.

Skupnost srbskih občin je mednarodno priznana oblika avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se Priština in Beograd dogovorila že leta 2013.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine