Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Janša se je dogovoril za obisk Ukrajine, MZZ potovanja tja odsvetuje

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenske državljane poziva, naj v Ukrajino ne potujejo oziroma jo nemudoma zapustijo.
Premier Janez Janša se bo do konca meseca podal v Ukrajino, Rusija naj bi jo sicer napadla že v prihajajočem tednu, trdijo ZDA. FOTO: Jure Eržen/Delo
Premier Janez Janša se bo do konca meseca podal v Ukrajino, Rusija naj bi jo sicer napadla že v prihajajočem tednu, trdijo ZDA. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. B., STA
12. 2. 2022 | 17:29
12. 2. 2022 | 18:54
2:11

Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih enot na mejah Ukrajine, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša, ki je danes po telefonu govoril z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom in ob tem »izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in pravici vsake države, da izbira svoje zavezništvo«.

Janša je na Twitterju še zapisal, da sta se s Šmigalom dogovorila za njegov obisk v Ukrajini do konca tega meseca. »S podporo Ukrajini EU in Nato ščitita ne le prijateljsko državo, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi,« je dodal.

image_alt
Minister Logar bo v Ukrajini utrjeval zavezništvo z ZDA

»Že sama grožnja uporabe sile s strani Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše, zato je potrebna takojšnja deeskalacija,« je še zapisal slovenski premier. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, gospodarsko škodo državi povzročajo ameriške napovedi skorajšnje invazije in od ZDA zahteval dokaze za takšne trditve, ki »povzročajo paniko«.

MZZ poziva državljane naj ne potujejo v Ukrajino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo »brez odlašanja na varen način zapustijo,« so sporočili z MZZ.

image_alt
Ruski napad na Ukrajino že sredi tedna?

Po informacijah MZZ je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov, vendar predvidevajo, da vsi ne bodo zapustili države.

Slovenija se je tako pridružila državam, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. V petek sta svoje državljane k umiku pozvali ZDA in Velika Britanija, danes pa so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine