Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Močan dež prinaša olajšanje, a tudi nove nevarnosti

Močne padavine lahko na prizadetih območjih sprožijo hudourniške poplave. 
Požgani gozd na Kengurujskem otoku. FOTO: Peter Parks/AFP
Požgani gozd na Kengurujskem otoku. FOTO: Peter Parks/AFP
S. S.
16. 1. 2020 | 06:54
16. 1. 2020 | 08:14
2:01
V Avstraliji, kjer se borijo z obsežnimi gozdnimi požari, so se razveselili močnega dežja. Na eni strani prinaša olajšanje, na drugi pa tudi nove nevarnosti. Meteorologi napovedujejo, da bodo do konca tedna padavine zajele tudi zaradi požarov najbolj prizadeta območja v Novem Južnem Walesu in Viktoriji.



A problematično je, da gre za res močne padavine, ki lahko sprožijo hudournike. V sredo popoldne je v le pol ure padlo 44 milimetrov dežja v Avalonu, padavine je spremljal močan veter. Po napovedih bi lahko v Novem Južnem Walesu od srede do sobote padlo do 50 milimetrov dežja, drugod na prizadetih območjih v Viktoriji in na območju Snowy Valley pa do 25 milimetrov.

Gasilci komaj čakajo napovedane padavine, ki so jih opisali, kot da bi hkrati dobili vsa darila za božič, rojstne dneve, zaroke, obletnice, poroke in zaključke izobraževanja.

»A močan dež in močni sunki vetra lahko prinesejo hudourniške poplave. Požarišča so ranljiva za zemeljske plazove in padanje poškodovanih dreves,« je opozorila avstralska meteorologinja Sarah Scully. V sredo so tako imeli nekaj poplav, prav tako so strele netile nove požare v nacionalnem parku Great Otway.

Dež je iz ozračja tudi spral prašne in dimne delce, zaradi katerih je bilo oteženo dihanje.

Avstralija se že od septembra bori s hudimi gozdnimi požari, v katerih je umrlo 29 oseb in na milijone živali. Gorelo je na območju, večjem od deset milijonov hektarov, zgorelo je okoli 2500 domov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine