Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Mobilnost da, finance (še) ne

Ženske bodo od konca avgusta lahko potovale brez spremstva oziroma dovoljenja moškega varuha.
Savdske ženske, starejše od 21 let, bodo kmalu lahko pridobile potni list, ne da bi za to morale prositi moškega, in imele prosto pot pri odhodu iz države. FOTO: Faisal Nasser/Reuters
Savdske ženske, starejše od 21 let, bodo kmalu lahko pridobile potni list, ne da bi za to morale prositi moškega, in imele prosto pot pri odhodu iz države. FOTO: Faisal Nasser/Reuters
Staša Pust
2. 8. 2019 | 20:00
4:04
​Savdski kronski princ Mohamed bin Salman (imenovan tudi MbS) nadaljuje reforme. Po lanskem juniju, ko so savdske ženske dobile pravico do vožnje avtomobila, z novim zakonom dovoljuje ženskam potovati brez spremstva oziroma dovoljenja moškega varuha. Zakon, ki so ga na savdskem informacijskem ministrstvu predstavili javnosti v petek in označili za del prinčevih »prizadevanj za spodbujanje pravic žensk in njihove enakopravnosti z moškimi«​, bo začel veljati konec avgusta, so poročali številni tuji mediji.

Ženske, starejše od 21 let, bodo tako lahko pridobile potni list, ne da bi za to morale prositi moškega, in bodo imele prosto pot pri odhodu iz države. Savdski časnik Saudi Gazette je pozdravil reformo, ki omogoča ženskam večjo samostojnost in mobilnost, ter jo označili za »velik korak za Savdijke«. To niso edine spremembe na obzorju, ki bodo spremenile položaj žensk v državi. Med drugim bodo dobile pravico do poroke ali ločitve in pravico do skrbništva nad mladoletnim otrokom. Prav tako bodo imele boljše možnosti za zaposlitev, z njimi pa tudi več pravic pri delu, ne da bi bile pri tem diskriminirane.

Tudi pri oblačenju so podrejene nazadnjaški islamski zakonodaji, pri čemer jih nadzira kar policija. FOTO: AFP
Tudi pri oblačenju so podrejene nazadnjaški islamski zakonodaji, pri čemer jih nadzira kar policija. FOTO: AFP
Princ Mohamed bin Salman od leta 2017, ko ga je kralj Salman imenoval za prestolonaslednika, z revolucionarnimi spremembami spreminja eno od najbolj konservativnih držav na svetu. V to so ga prisilili številni primeri bega žensk v tujino, kjer so pred nasilnimi in oblastnimi sorodniki iskale zatočišče. Večina njegovih socialnih reform zadeva ravno predstavnice nežnejšega spola, pri čemer se pri odpravljanju prepovedi ravna po zahodni družbi. Ženskam, ki so od malih nog vajene segregacije in jih od nasprotnega spola ločujejo v javnem življenju in pri pomembnejših (zasebnih) življenjskih področjih, kot je (ne)svobodna odločitev izbire partnerja, postopoma uvaja pravice.

Prinčeva reformna roka, o kateri je več indicev, da stoji za umorom novinarja Washington Posta Džamala Hašodžija lani na konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu, z brutalno silo in eksekucijami si je podredil tudi skoraj vse vzvode oblasti v kraljevini, nekaj časa (še) ne bo segla na nekatere druge družbene sfere. Savdske ženske bodo še vedno imele veliko prepovedi; za poročno dovoljenje bodo morale prositi moškega skrbnika, tudi na sodišču, kjer je njihovo pričanje vredno le pol toliko kot pričanje moškega, bodo še naprej v podrejenem položaju. Finančno so odvisne od skrbnikov, ker ne morejo imeti bančnih računov niti samostojno poslovati. Prav tako bodo prikrajšane pri dedovanju, kjer prejmejo dvakrat manj od njihovih bratov.

...
...


Čeprav spremembe, ki so jih napovedali v Riadu, le mehčajo dolgoletni sistem skrbništva in nadvlade moških, za ženske v Savdski Arabiji pomenijo korak k (navidezni) svobodi. Čeprav v sodobni savdski družbi obstaja težnja po napredku in vesternizaciji, imajo verski kleriki še vedno veliko moč in proces modernizacije upočasnjujejo na vseh območjih zunaj enklav.

Najmlajši prestolonaslednik v zgodovini Savdske Arabije je imel že pri uvajanju dovoljenj za vožnjo žensk veliko nasprotnikov, čeprav naj bi reforma dolgoročno veliko prispevala k državni blaginji. Ukrep bo po pričevanju poznavalcev povečal zaposlovanje žensk in do leta 2030 prinesel v gospodarstvo 90 milijard dolarjev. Na drugi strani so islamski kleriki zaradi stroge interpretacije islama v monarhiji ves čas trdili, da ženske niso dovolj inteligentne za vožnjo in da bi jih lahko omenjena pravica vodila v promiskuiteto.

Sorodni članki

Premium
Polnoletnost slovenskega Playboya

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine