Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Mjanmarska hunta Aung San Su Či obsodila na še šest let zapora

Nobelovo nagrajenko, ki je zaprta od lanskoletnega državnega udara, so oblasti zdaj skupno obsodile že na 26 let zapora.
FOTO: Koen Van Weel/AFP
FOTO: Koen Van Weel/AFP
STA
12. 10. 2022 | 08:29
12. 10. 2022 | 13:27
2:51

Mjanmarska vojaška hunta je odstavljeno voditeljico Aung San Su Či danes zaradi domnevne korupcije obsodila na še šest let zapora, je sporočil neimenovan vir, seznanjen s primerom. Nobelovo nagrajenko, ki je zaprta od lanskoletnega državnega udara, so oblasti zdaj skupno obsodile že na 26 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aung San Su Či »je bila obsojena na po tri leta zapora zaradi dveh primerov korupcije«, v katerih je bila obtožena sprejetja podkupnine v višini 550.000 dolarjev od poslovneža Maung Weika, je povedal vir in dodal, da bo kazni prestajala sočasno.

Odstavljeno 77-letna voditeljico je sodišče hunte pred tem že obsodilo na podlagi obtožb o korupciji, kot tudi zaradi domnevnih drugih kaznivih dejanj, med drugim spodbujanja k uporu, kršenja covidnih ukrepov in kršenja zakona o telekomunikacijah.

Su Či, ki vse obtožbe zanika, je bila ob izreku kazni videti dobrega zdravja in se bo na sodbo pritožila, je še dodal vir.

Novinarjem je bilo tako kot že nekajkrat doslej prepovedano prisostvovati sodni obravnavi, odvetnikom obtoženke pa je bilo prepovedano govoriti z mediji, navaja AFP.

Hunta je danes na tri leta zapora zaradi kršitve zakona o priseljevanju obsodila tudi 26-letnega japonskega novinarja Toruja Kuboto, ki so ga mjanmarske oblasti prijele julija med snemanjem protivladnega protesta v Yangonu, navaja AFP.

Prejšnji teden so Japonca že obsodili na sedem let zapora zaradi kršenja zakona o telekomunikacijah, tri leta pa so mu prisodili zaradi spodbujanja k uporu. Vendar pa bo te dve kazni prestajal sočasno, zato je zdaj skupno obsojen na deset let.

Odkar je vojaška hunta - z utemeljitvijo o domnevnih volilnih goljufijah na volitvah novembra 2020 - februarja lani prevzela oblast, Mjanmar pretresata kaos in nasilje.

Po podatkih tamkajšnjega Združenja za politične zapornike (AAPP) je bilo od februarja lani v državi ubitih več kot 2250 ljudi, okoli 15.000 pa so jih aretirali, medtem ko je bilo po podatkih agencije ZN za otroke (Unicef) od državnega udara razseljenih že več kot milijon ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine