Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Minuta molka za predsednika

Francozi se poslavljajo od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu umrl v četrtek.
Tisoči Francozov so se čez vikend želeli posloviti od svojega nekdanjega predsednika.<br />
Foto Philippe Lopez Afp
Tisoči Francozov so se čez vikend želeli posloviti od svojega nekdanjega predsednika.<br /> Foto Philippe Lopez Afp
STA
30. 9. 2019 | 06:00
2:10
Po poročanju francoskih medijev je pred kompleks Hotel des Invalides v Parizu včeraj prišlo več tisoč ljudi. Parižani in prebivalci drugih delov države so se pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti, zbirali že več ur pred začetkom ob 14. uri.

V predsedniški palači se lahko še vedno vpišejo v žalno knjigo. To je od četrtka zvečer do sobote storilo približno 5000 ljudi, med njimi tudi mladi.


Osrednja spominska slovesnost


Slovo od Chiraca se bo nadaljevalo danes, ko bodo imeli v Franciji nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru v katedrali Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti v francoski prestolnici.

Kompleks Hotel des Invalides v Parizu je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti.<br />
Foto Reuters
Kompleks Hotel des Invalides v Parizu je tradicionalno mesto slovesa za velike francoske državnike ali pomembne vojaške in druge osebnosti.
Foto Reuters


Mašo bo vodil pariški nadškof Michel Aupetit, udeležili se je bodo tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in več nekdanjih predsednikov Francije. Prihod je napovedalo okoli 30 voditeljev drugih držav, med njimi ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in madžarski premier Viktor Orbán. Med njimi bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Danes ob 15. uri je po Franciji predvidena minuta molka. Obstal naj bi promet, vsaj javni, pa tudi sicer naj bi se življenje v državi v spomin na nekdanjega predsednika ustavilo, je napovedala francoska tiskovna agencija AFP. Chiraca bodo nato pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Montparnasse, zraven njegove hčerke Laurence, ki je umrla leta 2016.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine