Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Mike Bloomberg izstopa iz demokratske predsedniške tekme

Tudi nekdanji newyorški župan in milijarder bo podprl zmagovalca supertorka Joeja Bidna.
Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. Foto Eva Marie Uzcategui Afp
Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. Foto Eva Marie Uzcategui Afp
4. 3. 2020 | 16:32
4. 3. 2020 | 17:07
2:47
Washington – Iz demokratske predsedniške tekme je danes izstopil tudi nekdanji župan New Yorka Mike Bloomberg. »Pred tremi meseci sem vstopil v predsedniško kampanjo, da bi premagal Donalda Trumpa, danes jo zapuščam iz istega razloga: da bi premagali Donalda Trumpa.«

Jasno mu je, da bi vztrajanje v kampanji otežilo ta cilj, matematika po »supertorku« pa ne pušča dvomov: dobiti zadostno število delegatov je praktično nemogočo, novembrski cilj zanj in za vse ZDA pa ostaja isti. »In čeprav ne bom nominiranec, ne bom odkorakal od najpomembnejšega političnega boja svojega življenja.«

Finančno-medijski milijarder pravi, da se zmaga proti Trumpu začenja s podporo vseh kandidatu z največjimi možnostmi: »Po včerajšnjih volitvah je jasno, da je ta kandidat moj prijatelj in véliki Američan Joe Biden!« Bloomberg je pohvalil dostojnost in odkritost nekdanjega podpredsednika ter njegovo zavzemanje za vprašanja, ki so po njegovem prepričanju pomembna za državo: nadzor nad strelnim orožjem, zdravstvena oskrba, podnebne spremembe, dobre službe.

V demokratski predsedniški tekmi se najbolj ogorčeno spopadata Joe Biden in Bernie Sanders. Foto Mark Ralston Afp
V demokratski predsedniški tekmi se najbolj ogorčeno spopadata Joe Biden in Bernie Sanders. Foto Mark Ralston Afp


Že pred Bloombergom so iz demokratske tekme za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa izstopili milijarder Tom Steyer, nekdanji župan Pete Buttigieg in senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar, poleg demokratičnega socialista Bernieja Sandersa, ki sredinskim demokratom nikakor ni po volji, vsaj za zdaj od vidnejših vztraja le še senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. V Ameriški Samoi, kjer je Bloomberg zabeležil edino zmago na supertorku, je glasove dobila tudi kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, a se bosta za status demokratskega predsedniškega kandidata odslej realno spopadala Biden in Sanders. Brez dvoma se bodo zelo povečali tudi pritiski na zadnjega.

Zato pa se po prsih tolče republikanski predsednik Donald Trump. »Mini Miku« Bloombergu bi lahko že zdavnaj povedal, da nima potrebnih kvalitet in bi lahko prihranil milijardo dolarjev, je tvitnil: »Zdaj bo, da bi si rešil čast, denar vsipal v kampanjo »zaspanega Joeja«, a tudi to ne bo delovalo!« V svojem znanem brezobzirnem slogu je udaril tudi po Warrenovi, ki je po njegovem prepričanju samo z vztrajanjem v tekmi preprečila zmago Bernieja Sandersa v Massachusettsu, Minnesoti in Teksasu.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine