Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Med igranjem boga in iskanjem svetega grala

Največji znanstveno inženirski projekt Iter želi dokazati, da je z nuklearno fuzijo, procesom, ki poteka na Soncu, mogoče pridobivati električno energijo.
Iter – prihodnost v nastajanju, je živo, velikansko gradbišče. FOTO: Matjaž Krivic
Iter – prihodnost v nastajanju, je živo, velikansko gradbišče. FOTO: Matjaž Krivic
31. 10. 2020 | 18:00
1. 11. 2020 | 07:46
38:05
Projekt Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor), v katerem sodeluje 35 držav (Evropska unija, Kitajska, Rusija, Združene države Amerika, Južna Koreja, Japonska, Indija in, ponovno, Kanada), ki ustvarijo okoli 85 odstotkov globalnega BDP in kjer živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, je največji znanstveno-inženirsko-politični projekt na svetu.

Nič vsaj približno podobnega ne obstaja. In nikoli ni – vsaj ne s skupnim ciljem, ki bi drugače od orožarskih (Manhattan Project) ali nečimrnih projektov (vesoljski in raketni programi) strmel k skupnemu dobremu; imel torej etično in ne etnično podstat.
Cilj projekta je jasen. Dokazati, da je z nuklearno fuzijo, procesom, ki poteka na Soncu in drugih zvezdah, v kontroliranih okoliščinah na Zemlji mogoče na industrijski, ne le eksperimentalni ravni, pridobivati električno energijo. In dokončno prekiniti kolektivno (samo)morilsko odvisnost od fosilnih goriv.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

PremiumPhoto
Energetska (r)evolucija Orkneyjski otoki Energetska (r)evolucija Orkneyjski otoki Energetska (r)evolucija Orkneyjski otoki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine