Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Madžari na ulico zaradi vladne propagande v medijih

Opozicija od javne radiotelevizije zahteva »bolj uravnotežene« novice.
Peter Magyar. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Peter Magyar. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
STA
5. 10. 2024 | 18:39
5. 10. 2024 | 18:39
2:10

Pred sedežem madžarske javne radiotelevizije v Budimpešti se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali konec vladne propagande v medijih. Množica je pred sedežem radiotelevizije MTVA vihtela madžarske zastave in nosila plakate s pozivi za neodvisne javne medije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest je organizirala stranka Tisza opozicijskega voditelja Petra Magyarja, ki je oster kritik madžarskega premierja Viktorja Orbana. Javno radiotelevizijo je pozval, naj zagotovi »bolj uravnotežene« novice.

»Dovolj je laži, dovolj je propagande. Naše potrpežljivosti je konec, prišel je čas obračuna,« je množici sporočil Magyar.

Od leta 2010, ko se je na oblast vrnil nacionalistični premier Orban, so številni madžarski neodvisni mediji propadli ali se preoblikovali v provladne medije, javni mediji pa so bili prisiljeni slediti liniji vladajoče stranke Fidesz.

Radiotelevizijo MTVA že dolgo obtožujejo, da je Orbanovo trobilo, saj le redko objavlja informacije, ki so kritične do njegovih dejanj, medtem ko obsoja tiste, ki jih dojema kot tekmece, poroča AFP.

Maja letos je televizija organizirala prvo predvolilno razpravo po letu 2006, potem ko je Magyar zagrozil z nenehnimi protesti pred njenim sedežem.

Na parlamentarnih volitvah leta 2022, ki so se končale z veliko zmago stranke Fidesz, so mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) opozorili na pristransko medijsko poročanje v korist vladajoče stranke, kar je omejilo možnost madžarskih volivcev, da se odločijo na podlagi informacij, poroča AFP.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine