Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kurti in Vučić sta še predaleč vsaksebi

Ločeni sestanki z zunanjepolitičnim predstavnikom EU Borrellom brez velikega preboja, a z zavedanjem o nujnosti predčasnih volitev na severu Kosova.
Po Borrellovih besedah bi se morali čim prej vrnili k procesu normalizacije odnosov. REUTERS Foto Pool Reuters
Po Borrellovih besedah bi se morali čim prej vrnili k procesu normalizacije odnosov. REUTERS Foto Pool Reuters
22. 6. 2023 | 21:03
22. 6. 2023 | 22:05
2:42

Ločeni pogovori zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella s kosovskim premierom Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, skladno s pričakovanji niso pripeljali do preboja pri zmanjševanju napetosti.   

Borrell pričakuje od Kosova, da takoj konča policijske operacije okoli občinskih stavb v štirih občinah na severu Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom. Tam je pred štirimi tedni izbruhnilo nasilje, ko so kosovski policisti županom albanske narodnosti s silo omogočili vstop v občinska poslopja. Zaradi srbske blokade volitev so bili župani izvoljeni z glasovi nekaj odstotkov volivcev.

image_alt
Konec romance Kosova z Zahodom

Druga Borrellova zahteva do Kurtija je, naj vsi štirje župani opravljajo funkcije na drugih lokacijah. Srbija pa bi morala poskrbeti, da odidejo protestniki. Tudi trojico kosovskih policistov, ki so zapahi v Srbiji, bi morali izpustiti. Nato bi čim prej izpeljali predčasne volitve, na katerih bi sodelovali tudi Srbi. Po Borrelllovih so se strinjali o potrebi volitev. Začeli so vsaj pogovore, kako bi lahko prišli do njih.  

Trn v Kurtijevi peti

Po Borrellovih besedah bi se morali čim prej vrnili k procesu normalizacije odnosov. Letos je bil, denimo med Kosovom in Srbijo sklenjen sporazum o poti do normalizacije odnosov. Četudi ga Kurti in Vučić nista uradno podpisala, bi ga po mnenju Bruslja morala spoštovati. Del uresničevanja zavez je vzpostavitev zveze srbskih občin na severu, ki je trn v Kurtijevi peti.  

V očeh Borrella se oba voditelja zavedata resnosti položaja, a vzroke za težave vidita različno. Po neuradnih informacijah Kurti v pogovorih ni bil pripravljen na popuščanje, denimo glede umika specialnih enot s severa, odprave omejitev za srbske tovornjake ali nadomestnih rešitev za župane. Tudi napak, ki so povzročile policijsko nasilje nad Srbi, ni hotel priznati.

Borrell je napovedal nadaljnja prizadevanja za zmanjšanje napetosti. V ponedeljek bodo o Kosovu in Srbiji razpravljali tudi zunanji ministri EU.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine