Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kot ves normalni svet?

Cesar ne nosi krone, vendar je obred ustoličenja zapleten in pomemben.
Tudi cesar Naruhito je velik zagovornik pacifizma in nasprotnik revizije ustave, ki vključuje vojno kot rešitev meddržavnih sporov. FOTO: AFP
Tudi cesar Naruhito je velik zagovornik pacifizma in nasprotnik revizije ustave, ki vključuje vojno kot rešitev meddržavnih sporov. FOTO: AFP
21. 10. 2019 | 08:00
4:40
Naruhito je postal 126. japonski­ cesar 1. maja, ko se je začelo ­obdobje Reiva ('lepa harmonija'),­ jutri pa bo svečano ustoličen. S tem bo sklenjen svečan obred prenosa prestola, ki se mu je njegov 85-letni oče Akihito­ rade volje odrekel, zatrjujoč, da mu ­slabo zdravje preprečuje ustrezno opravljanje cesarskih dolžnosti.

Najpomembnejši del obreda – odhod cesarja Naruhita in cesarice Masako med ljudi v odprtih limuzinah – je bil kljub temu preložen na 10. november v znak spoštovanja žrtev tajfuna Hagibis, ki je pred desetimi dnevi prizadel osrednjo Japonsko in zahteval 80 življenj.


V čem je nova cesarska ­družina podobna prejšnji?


Oče in sin sta si delno podobna v značajih. Oba sta blizu narodu, čeprav o 59-letnem Naruhitu govorijo, da je še »bliže običajnemu svetu«. V avtobiografiji piše, da je bil najsrečnejši, ko je študiral na Oxfordu in sam pral svoje perilo. Tako kot njegov oče je tudi novi cesar za ženo izbral »meščanko«. Prejšnja cesarica Mičiko kot tudi sedanja Masako nista plemenite krvi. Obe sta vrhunsko izobraženi, kar velja tudi za prejšnjega in sedanjega monarha.

Najpomembnejša podobnost med očetom in sinom je, da sta velika zagovornika pacifizma in nasprotnika revizije ustave, ki vključuje vojno kot rešitev meddržavnih sporov. Čeprav japonski cesar ne more voditi ne notranje ne zunanje politike države, je lahko njegova dosledna opredelitev za mir moralni kompas vladi.


V čem se cesarski družini razlikujeta?


Akihito in Mičiko imata sinova in hčer, zato nikoli ni bilo dvoma o tem, kdo bo nasledil prestol. ­Naruhito in Masako imata samo eno hčer, in čeprav japonski monarh velja za neposrednega potomca boginje sonca Amaterasu, princesa Aiko po zakonu o cesarski družini ne sme biti cesarica, ker je ženska. Uradni prestolonaslednik je zato princ Hisahito, sin Naruhitovega mlajšega brata Akišina.


Kako bo potekal obred ­ustoličenja?


Naruhito bo, oblečen v tradicionalno oblačilo, točno ob 13. uri vstopil v Borovo dvorano, najpomembnejši prostor cesarske palače v Tokiu. Dvorjani bodo na mizo poleg njega položili simbole cesarjeve legitimnosti in zgodovinske kontinuitete (v resnici bodo to ponaredki svetega meča, ogledala in dragulja, saj so originali preveč dragoceni, da bi jih vzeli iz trezorja).

Tudi cesarica Masako bo oblečena v tradicionalno večslojno obleko iz težke svile. Naruhito bo zavzel svoje mesto, ona pa bo sedla na nekoliko manjši prestol poleg njega. Ko bodo bobni pozvali vseh 2500 gostov, da vstanejo, bo cesar razglasil svoje ustoličenje, premier Šinzo Abe pa trikrat vzkliknil banzai, kar dobesedno pomeni 'deset tisoč let'.


Kdo vse bo med gosti?


Svečanosti se bodo udeležili predstavniki 195 držav. Najvidnejši med njimi bodo monarhi iz vsega sveta. Pričakujejo tudi princa Charlesa in savdskega princa Mohameda bin Salmana. Prišli naj bi tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, južnokorejski premier Li Nak Jon in kitajski podpredsednik Wang Qishan, kar pomeni, da bo Naruhitovo ustoličenje tudi priložnost za sprostitev političnih napetosti med Japonsko in njenimi sosedami. Uradni Tokio je upal, da se bo obreda udeležil tudi ameriški podpredsed­nik Mike Pence, vendar se je Bela hiša odločila za delegacijo na nižji ravni, ki jo bo vodila ministrica za promet Elaine Chao.


Kako bo še zaznamovano ustoličenje?


Vlada je v petek odobrila pomilostitev 550.000 storilcev manjših kaznivih dejanj, ki jih bodo jutri izpustili na prostost. Tako bodo cesarjevo ustoličenje razlagali kot priložnost za državljane, da si očistijo duha in začnejo znova. Največ pomiloščenih zapornikov bo iz vrst tistih, ki prestajajo kazen zaradi kršitve prometnega zakona, vključno s povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom.

To bo prva množična amnestija po letu 1993 in 11. od konca druge svetovne vojne. Vendar je opozicija predsednika vlade Abeja opozorila, naj te priložnosti ne izkoristi za osvoboditev političnih zaveznikov, ki so obsojeni zlorabe državnih sredstev in političnih položajev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine