Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kongresno priporočilo za kazenski pregon Donalda Trumpa

Republikanci delo kongresnega odbora, v katerem sta iz njihovih vrst sodelovala Liz Cheney in Adam Kinzinger, razglašajo za pristranskega.
Odbor ameriškega predstavniškega doma za preiskavo vdora v kongres 6. januarja lani zahteva kazenski pregon proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu. FOTO: Pool Reuters
Odbor ameriškega predstavniškega doma za preiskavo vdora v kongres 6. januarja lani zahteva kazenski pregon proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu. FOTO: Pool Reuters
19. 12. 2022 | 20:59
20. 12. 2022 | 08:40
5:27

Odbor predstavniškega doma, ki je zadnjih osemnajst mesecev preiskoval vdor privržencev Donalda Trumpa v kongres 6. januarja lani in pri tem zaslišal več kot tisoč prič, predlaga kazenski pregon nekdanjega republikanskega predsednika. Sedem demokratov in dva republikanca 45. predsednika ZDA obtožujejo podžiganja k vstaji, zarote za prevaro države in oviranja dela kongresa med potrjevanjem elektorske zmage demokratskega kandidata Joeja Bidna.

To je prvič, da kongres predlaga kriminalni pregon nekdanjega predsednika, preiskavo o morebitnem udarcu roke pravice pa omenjajo tudi za nekdanjega Trumpovega šefa kabineta Marka Meadowsa ter njegove odvetnike Rudyja Giulianija, Johna Eastmana, Jeffreyja Clarka in Kennetha Chesebra. Vse te obtožbe predvidevajo dolgoletne zaporne kazni, če se bo tožilstvo odločilo za ukrepanje in jih bodo sodišča potrdila.

Podoba razgrajanja na Kapitolskem griču na zaslonu odbora. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Podoba razgrajanja na Kapitolskem griču na zaslonu odbora. FOTO: Mandel Ngan/AFP

Volitve v ZDA so dejanje zaupanja in upanja, ko v volilno skrinjico vržemo svoj glas, pričakujemo, da bodo ljudje, imenovani na glasovnici, uresničili dogovor, tisti, ki izgubijo, pa sprejeli rezultate in spoštovali vladavino prava, je ob zaključku dela odbora govoril predsednik in demokratski kongresnik iz Misisipija Bennie Thompson. »Zaupanje v naš sistem je temelj ameriške demokracije, če je prelomljeno zaupanje, je tudi naša demokracija. Donald Trump je izgubil volitve 2020 in vedel, da jih je, a je izbral poskus, da bi se obdržal na položaju z večstransko shemo za spreobrnitev volilnih rezultatov in blokado prenosa oblasti.« V Washington je pozval množico in jih, jezne, usmeril proti Kapitolskemu griču ter jim zabičal, naj se borijo kot proti hudiču, je ocenil Thompson.

Dosedanje demokratsko vodstvo predstavniškega doma pa si je v redki kršitvi ameriškega parlamentarnega bontona samo izbralo republikanska člana Liz Cheney in Adama Kinzingerja ter zavrnilo predloge republikanskega vodstva. Cheneyjeva si je s tem prislužila bes republikanskih volivcev svojega Wyominga, ki so jo odpoklicali, Kinzinger si je podobno usodo prihranil z lastno odločitvijo za konec kongresne kariere. Njima nasprotni republikanci bodo kmalu prevzeli nadzor nad predstavniškim domom in razmišljajo o takojšnji razpustitvi odbora ali nadaljevanju njegovega dela z objavo vseh videoposnetkov in drugih dokumentov. Verjamejo, da bi se tako pokazala popolnoma drugačna podoba usodnega dogajanja med potrjevanjem elektorskih glasov za Bidna.

Podpredsednici odbora Liz Cheney so se odrekli lastni republikanski volivci. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Podpredsednici odbora Liz Cheney so se odrekli lastni republikanski volivci. FOTO: Mandel Ngan/AFP

Številni republikanci še vedno verjamejo, da so bile volitve predsedniku Trumpu ukradene, vdor v kongres pa da je organiziralo dosedanje demokratsko vodstvo predstavniškega doma v sodelovanju z zveznim preiskovalnim uradom FBI. Za dokaz navajajo posnetke ljudi, kot je Ray Epps, eden redkih, ki je protestnike proti volilnemu porazu Donalda Trumpa spodbujal k vdoru v kongres, pa ga ni med obtoženci.

Predsednik odbora je demokrat iz Misisipija Bennie Thompson. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images via AFP
Predsednik odbora je demokrat iz Misisipija Bennie Thompson. FOTO: Chip Somodevilla/Getty Images via AFP

Nekateri najtesnejši Trumpovi sodelavci celo zatrjujejo, da je vdor preprečil njihov zakoniti poskus vrnitve elektorskih glasov za Bidna v zvezne države, pri katerem je sodelovalo 139 republikanskih kongresnikov in osem senatorjev. Ti očitki pa najbrž ne bodo naredili vtisa na demokratskega pravosodnega ministra Merricka Garlanda, ki je poleti z racijo v Trumpovem Mar-a-Lagu prekršil še eno pravilo ameriškega političnega bontona. »Med najbolj sramotnimi ugotovitvami odbora je, da je predsednik Trump sedel v jedilnici v bližini Ovalne pisarne in ure gledal televizijski prenos nasilnega razgrajanja na Kapitolskem griču,« je izjavila podpredsednica odbora Liz Cheney, hčerka nekdanjega republikanskega podpredsednika Dicka Cheneyja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine