Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Komik je zmagovalec prvega kroga

V drugem krogu se bo Volodimir Zelenski spopadel s sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom.
Za 41-letnega Volodimira Zelenskega glasovalo okoli 30 odstotkov Ukrajincev. FOTO: AFP
Za 41-letnega Volodimira Zelenskega glasovalo okoli 30 odstotkov Ukrajincev. FOTO: AFP
31. 3. 2019 | 19:14
31. 3. 2019 | 19:44
2:28
Po rezultatih različnih vzporednih volitev je za 41-letnega Volodimira Zelenskega glasovalo okoli 30 odstotkov Ukrajincev. Na drugem mestu je z več kot 18 odstotki glasov pristal sedanji predsednik države, 53-letni Petro Porošenko. Med 39 kandidati je bila resna tekmica še 58-letna Julija Timošenko, a tej se kot tretji z okoli 14 odstotki glasov ni uspelo prebiti v drugi krog, ki bo 21. aprila.



»Odsotnost političnih izkušenj – v tradicionalnem smislu – je po mojem prej moja prednost kakor slabost,« je pred dnevi v pogovoru za Delo povedal včerajšnji zmagovalec. Politično neizkušeni komik Volodimir Zelenski, ki je zaslovel v televizijski nanizanki Sluga naroda, v kateri igra učitelja, ki je nepričakovano postal predsednik države, ima veliko privržencev med mladimi, a kljub precejšnji prednosti iz prvega kroga analitiki opozarjajo, da se utegnejo v drugem krogu glasovanja volivci »strezniti« in obkrožiti ime tistega, ki je že zadnjih pet let vodil državo. Zelenski je vodil svojevrstno »nepolitično« predvolilno kampanjo, saj je s svojimi soigralci uprizarjal skeče, v katerih smeši sedanjo staro politično gardo, ki je na oblasti vse od samostojnosti države.

Zelenski je vodil svojevrstno »nepolitično« predvolilno kampanjo. FOTO: AFP
Zelenski je vodil svojevrstno »nepolitično« predvolilno kampanjo. FOTO: AFP


Drugouvrščeni »oligarh« Porošenko, ki mu kritiki očitajo, da je v času predsedovanja še povečal svoje premoženje, je v predvolilnem boju opozarjal, da je njegov glavni nasprotnik ruski predsednik Vladimir Putin, vsako volišče pa je prizorišče boja proti agresorski Rusiji. Kampanja, v katero se je steklo ogromno nenadziranega denarja, je bila zlasti v zadnjih dnevih precej umazana, saj so mediji vsakemu od treh vodilnih kandidatov našli vsaj en škandal. Hkrati pa volivci niso uspeli videti niti enega resnega soočenja med kandidati.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine