Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Ko sovražnika dobro spoznamo, izvemo več o sebi

Če sledimo kitajskemu mislecu Sunziju, je navzočnost vohunov v mednarodnih odnosih tista, ki preprečuje velike oborožene vojne.
Louis Huang s fotografijo Michaela Spavora in Michaela Kovriga.<br />
Sodišče v kitajskem mestu Dandong je v torek izreklo kazen 11 let zapora za Kanadčana <strong>Michaela Spavora</strong>, obtožba pa se je glasila &raquo;vohunjenje&laquo;. FOTO: Jason Redmond/Afp
Louis Huang s fotografijo Michaela Spavora in Michaela Kovriga.<br /> Sodišče v kitajskem mestu Dandong je v torek izreklo kazen 11 let zapora za Kanadčana <strong>Michaela Spavora</strong>, obtožba pa se je glasila &raquo;vohunjenje&laquo;. FOTO: Jason Redmond/Afp
14. 8. 2021 | 09:00
11:51

V nadaljevanju preberite:


S tem, ko talibi osvajajo vse več ozemlja, so poučeni vedno bolj prepričani, da se bo nasilje prelilo čez afganistanske meje, med drugim zato, ker so talibi zaradi umika ZDA prepričani, da so zmagovalci. To pa spodbuja džihadistične in teroristične skupine v srednji Aziji. Vse večji je strah, da bi se vse te skupine lahko združile pod talibsko taktirko, saj je Kitajska, kot je nedavno dejal Nader Nadery, član afganistanske ekipe za mirovna pogajanja, »položila rdečo preprogo«, ko se je kitajski zunanji minister Wang Yi srečal z delegacijo devetih predstavnikov talibov, med katerimi je bil soustanovitelj in višji vodja afganistanskih talibov mula Abdul Ghani Baradar.

Ergo ■ Kitajci so dopolnili rek o »sovražniku mojega sovražnika« in zdaj sledijo načelu »približaj se prijatelju mojega sovražnika«, da boš lažje nadzoroval razmerje moči. Ob zavedanju, da so talibi »ključna vojaška in politična sila« v državi, ki bo imela pomembno vlogo pri spravi, ohranjanju miru in gospodarski obnovi, se je Peking postavil med njih in ujgurske separatiste. Ali dobra vohunska služba pomeni, da se je tudi v tako zapletenih razmerah mogoče izogniti oboroženemu spopadu?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine