Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kitajsko leto bolnega prašiča

V letu prašiča se bo še najmanj jedlo svinjino – tega mesa bo veliko manj in bo tudi zelo drago.
Kitajska je največja pridelovalka in porabnica svinjine na svetu, toda tretjina njene populacije prašičev je sedaj ogrožena. FOTO: REUTERS 
Kitajska je največja pridelovalka in porabnica svinjine na svetu, toda tretjina njene populacije prašičev je sedaj ogrožena. FOTO: REUTERS 
24. 4. 2019 | 06:00
4:55
Že v trenutku, ko se je 5. februarja po kitajskem horoskopu začelo leto prašiča, je bilo po svoje jasno, da se tej živali ne obeta nič dobrega. V lanskem poletju se je namreč virus, ki povzroča afriško prašičjo kugo (ASF), iz Gruzije in Rusije razširil na kitajska tla. Kitajske sanitarne službe so osem mesecev zatrjevale, da je okužba pod nadzorom, zdaj pa se je pokazalo, da je problem precej večji, kot se je sprva mislilo.

Virus bi lahko usmrtil kar tretjino oziroma 130 milijonov kitajskih prašičev. Občasno omenjajo celo izgubo 200 milijonov prašičev, kar pa bo zagotovo nevarno prizadelo kitajski trg mesa in vplivalo na krožnike po vsem svetu. Če ste ljubitelj svinjine, se kar pripravite na dražjo večerjo. In to precej dražjo. Globalne cene te vrste mesa, opozarjajo strokovnjaki japonske banke Nomura, bi se lahko v letu 2020 zvišale za kar 78 odstotkov, in to po tem, ko so se pred enim letom že zvišale za 40 odstotkov – glede na cene v lanskem maju, ko so zdrsnile na zelo nizko raven.
 

Posledice bomo občutili vsi


Poleg tega se ASF še naprej širi, in to, kar je povsem logično, prav v države, kjer se tradicionalno goji veliko število teh živali. Okužba je že dosegla Jugovzhodno Azijo in nekatera območja Evrope, tako da bi utegnila postati ogrožena globalna ponudba, in to še preden bi si opomogla kitajska proizvodnja svinjine, kar pa bi se lahko, kot pričakujejo, zgodilo šele okoli leta 2021 ali še pozneje.

Ta virus se v nasprotju od virusa običajne prašičje gripe, na srečo, ne prenaša na ljudi, je pa stoodstotno smrtonosen za svinje in proti njemu za zdaj ni zdravila. Žival pogine v pičlih desetih dnevih. Za Kitajce je to zelo slaba novica, pa ne toliko zaradi simbolike horoskopa, temveč predvsem zaradi tega, ker je to meso med njimi izredno priljubljeno. Kitajci letno pojedo kar 60 milijonov ton svinjine. Večino tega mesa pridelajo na lastnih farmah. V Kitajski so tako vse do sedanje krize gojili več kot 430 milijonov svinj, kar je kar polovica svetovne populacije teh živali. Če se bo ta številka do konca leta zmanjšala za več kot tretjino, kot je pričakovati zaradi bolezni in preventivnega klanja, bomo vsi občutili posledice ASF.
 

Dolgoletno okrevanje


Običajno je za okrevanje po takšnih epidemijah potrebnih okoli pet let, zaradi strukture kitajskih predpisov, velikosti trga in pogosto zelo nizkih sanitetnih standardov pa bi lahko bile motnje v proizvodnji in na trgu resnejše in tudi dolgotrajnejše.
Kitajska kriza s svinjino ne bo vplivala samo na porabnike in pridelovalce te vrste mesa. Ameriške proizvajalce soje že skrbi, da bo zmanjšanje števila prašičev v Kitajski vplivalo na njihov izvoz, saj je azijska sila zanje največji trg na svetu, in to prav zaradi tega, ker je soja ena od najpomembnejših sestavin živinske krme, ki jo uporabljajo za gojenje prašičev. Carinska vojna, ki jo je ameriški predsednik Donald Trump lani začel s Kitajsko, je najprej ogrozila prav proizvajalce soje, saj je azijska sila na ameriške ukrepe odgovorila s carinami na uvoz tega pridelka. Nato pa je bila med pogajanji – ki se še niso končala – prav soja na prvem mestu na seznamu dobrin, glede katerih je bila kitajska stran pripravljena privoliti v kompromise.

Kitajce bo nakup svinjskega mesa v prihodnosti stal še več. FOTO: REUTERS/Jason Lee
Kitajce bo nakup svinjskega mesa v prihodnosti stal še več. FOTO: REUTERS/Jason Lee


Zdaj se seveda pojavlja vprašanje, ali bi morali proizvajalci soje preusmeriti izvoz, saj se bo proizvodnja v Kitajski zmanjšala, hkrati pa se bo povečala v državah, ki bodo proizvajale svinjino za kitajski trg. Na kratko rečeno, virus je povzročil pravo zmedo.
 

Okuženih vseh 31 pokrajin


Ob primanjkovanju svinjine bi se lahko Kitajci obrnili k drugim virom proteinov, kot je, denimo, piščančje meso, a se bo tudi v tem primeru pojavilo vprašanje, kdo bi lahko zadovoljil velikanske kitajske potrebe, zlasti če upoštevamo omejene zmogljivosti hladilnikov v ladijskem prevozu.

S tem ko je prejšnji teden zaradi ASF poginilo še prvih 146 svinj na otoku Hainanu, je zdaj jasno, da okuženih vseh 31 kitajskih pokrajin. To pomeni, da okužbi ni videti konca. Je pa zato videti začetek podražitev in inflacije. V letu svinje se bo še najmanj jedlo svinjino. Nekateri Kitajci vidijo v tem znamenje, da se je vse začelo nekako tako, kot se ne bi smelo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine