Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Ali res obstaja nevarnost kitajsko-ruske zveze, spletene okoli severnega tečaja?

Komu bi koristil »arktični Rotterdam« in ali bi bila prisotnost Kitajske znotraj arktičnega kroga za Evropo varnostni problem?
Koliko so se o naložbah v to pristaniško mesto pogovarjali prejšnji teden, ko se je pri Xi Jinpingu mudil norveški laburistični premier Jonas Gahr Store, nihče ne ve. FOTO: China Daily Via Reuters
Koliko so se o naložbah v to pristaniško mesto pogovarjali prejšnji teden, ko se je pri Xi Jinpingu mudil norveški laburistični premier Jonas Gahr Store, nihče ne ve. FOTO: China Daily Via Reuters
19. 9. 2024 | 05:00
19. 9. 2024 | 10:42
7:31

V nadaljevanju preberite:

In kaj je s Kirkenesom? Zdi se, da je zdaj, in to veliko bolj kot pred petimi leti, vodstvu v Oslu jasno, kako pomembno je sodelovanje z azijsko silo, prav tako pa se zdaj veliko bolj kot pred petimi leti vidi, kakšno je varnostno tveganje zaradi kitajske prisotnosti v strateško pomembnih pristaniščih. Kirkenes si po eni strani želi naložbe, saj je, odkar se je začela vojna v Ukrajini, s tem pa tudi sankcije proti Rusiji, izgubil velik del zaslužka, ki ga je prej ustvarjal s popravili ruskih ribiških ladij ali obmejno trgovino. Po drugi strani pa si želi novi župan Kirkenesa Magnus Mæ​land, član Konservativne stranke, ugotoviti, kaj pravzaprav hoče vlada v Oslu – odriniti ali pritegniti Kitajsko? In zakaj je premier sploh odpotoval na uradni obisk v Peking, če je to država, ki ogroža norveško varnost?

Vse skupaj se v resnici vrti okoli ključnega vprašanja, kaj si Kitajska želi od Norveške in njenih pristanišč ter kakšne so njene ambicije na Arktiki. In po vsem tem, ali – kot se tega mnogi v Oslu bojijo – v resnici obstaja nevarnost kitajsko-ruske zveze, spletene okoli severnega tečaja?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine