Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Država, ki je papež ne bo obiskal

Ni jasno, ali si azijska sila želi diplomatske odnose s Svetim sedežem, gotovo pa si na svojih tleh ne želi duhovnega vpliva.
Papež Frančišek tudi na svoji najdaljši turneji, na kateri se je včeraj ustavil na Papui Novi Gvineji, ne bo obiskal Kitajske. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Papež Frančišek tudi na svoji najdaljši turneji, na kateri se je včeraj ustavil na Papui Novi Gvineji, ne bo obiskal Kitajske. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
7. 9. 2024 | 05:00
8:22

V nadaljevanju preberite:

Ko je Kitajska prejšnji teden škofa Melchiorja Shija priznala za zakonitega voditelja škofije Tianjina, je bila to poteza, ki so jo poznavalci odnosov med Pekingom in Vatikanom prepoznali kot pomemben korak k vzpostavitvi diplomatskih odnosov med obema stranema.

Petindevetdesetletni Shi Hongzhen, čigar katoliško ime je Melchior, pripada tako imenovani tihi cerkvi, ki na Kitajskem velja za nezakonito. Zakonito je Domoljubno združenje katolikov, kot se imenuje državna katoliška cerkev, ki ne priznava avtoritete Vatikana in papeža. V tej uradni cerkvi je zbranih več kot 6 milijonov vernikov. Problem je v tem, da je okoli tihe cerkve, ki na skrivaj moli za papeža in po skrivnih kanalih ohranja stike s Svetim sedežem, zbranih najmanj dvakrat toliko (okoli 12 milijonov) kitajskih katolikov. Ta razdeljenost cerkve je eden od razlogov, da dolgoletna pogajanja med Pekingom in Vatikanom o vzpostavitvi diplomatskih odnosov tako počasi napredujejo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine