Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kišida razglasil zmago vladajoče koalicije na parlamentarnih volitvah

Njegovi liberalni demokrati (LDP) so skupaj s konservativno stranko Komeito v spodnjem domu japonskega parlamenta osvojili 293 sedežev.
»To so bile zelo težke volitve, vendar se je pokazala volja ljudi, da želijo, da ustvarimo prihodnost te države pod stabilno vlado LDP in Komeita,« je v odzivu na volilne rezultate dejal japonski premier Fumio Kišida. FOTO: Rodrigo Reyes Marin/Pool via Reuters
»To so bile zelo težke volitve, vendar se je pokazala volja ljudi, da želijo, da ustvarimo prihodnost te države pod stabilno vlado LDP in Komeita,« je v odzivu na volilne rezultate dejal japonski premier Fumio Kišida. FOTO: Rodrigo Reyes Marin/Pool via Reuters
STA
1. 11. 2021 | 09:33
1. 11. 2021 | 09:40
2:16

Japonski premier Fumio Kišida je danes razglasil zmago vladajoče koalicije na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Njegovi vladajoči liberalni demokrati (LDP) so skupaj z manjšim koalicijskim partnerjem, konservativno stranko Komeito v spodnjem domu japonskega parlamenta osvojili 293 od 465 sedežev.

image_alt
Japonski parlament izvolil Kišida za novega japonskega premiera

»To so bile zelo težke volitve, vendar se je pokazala volja ljudi, da želijo, da ustvarimo prihodnost te države pod stabilno vlado LDP in Komeita,« je v odzivu na volilne rezultate dejal japonski premier, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je LDP v parlamentu prejela »dragocenih 261 sedežev« ter bo kot »odgovorna stranka« izpolnila mandat, ki so ji ga zaupali volivci.

Nov načrt boja proti pandemiji

Kishida, ki zaseda premierski položaj mesec dni, je obljubil, da bo spodbudil tretje največje gospodarstvo na svetu z novim načrtom za boj proti pandemiji covida-19, ki naj bi ga predstavil ta mesec. Dan pred odhodom na podnebni vrh COP26 v škotskem Glasgowu je še napovedal, da bo Japonska »prevzela vodilno vlogo pri prizadevanjih za ničelne emisije v Aziji«.

Vlagatelji so že pozdravili rezultate japonskih parlamentarnih volitev. Delniški indeks Nikkei se je namreč dvignil za več kot dva odstotka, ko so rezultati volitev pokazali, da je vladajoča koalicija omejila izgube, ki so jo pred volitvami napovedovale javnomnenjske raziskave.

Koalicija je imela doslej v parlamentu 305 sedežev, od tega LDP 276.

Kishida je premierski položaj prevzel pred mesecem dni. Pred tem je njegov predhodnik Jošihide Suga odstopil po letu dni mandata. Odločitvi za odstop je deloma botrovalo nezadovoljstvo japonske javnosti nad odzivom vlade v pandemiji covida-19.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine