Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kirgizistanski predsednik bo Sadir Žaparov

Volivci so danes izvolili predsednika, ob enem pa so podprli prehod iz parlamentarnega v predsedniški sistem.
Sadir Žaparov je dobil največ glasov na današnjih predsednikih volitvah. FOTO: Vyacheslav Oseledko/AFP
Sadir Žaparov je dobil največ glasov na današnjih predsednikih volitvah. FOTO: Vyacheslav Oseledko/AFP
STA
10. 1. 2021 | 18:45
10. 1. 2021 | 18:45
2:18
Na današnjih predsedniških volitvah v Kirgizistanu je po pričakovanjih zmagal populistični politik Sadir Žaparov, ki je bil med lansko politično krizo po razveljavljenih volitvah nekaj časa premier. Obenem so volivci po navedbah tujih tiskovnih agencij na referendumu podprli prehod iz parlamentarnega v predsedniški sistem, ki ga podpira Žaparov.

Prvi izidi volitev, ki jih je objavila osrednja volilna komisija po skoraj vseh preštetih glasovih, Žaparovu napovedujejo okoli 80 odstotkov glasov. Njegov najtesnejši zasledovalec, nacionalist Adahan Madumarov, je dobil okoli sedem odstotkov glasov.

image_alt
Volitve v Kazahstanu v pričakovanju zmage stranke Nazarbajeva


Žaparova so njegovi podporniki oktobra lani osvobodili iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi zajetja talcev. Le teden dni pozneje je postal začasni premier v državi, ki jo je pretresala politična kriza, potem ko so zaradi nepravilnosti razveljavili oktobrske parlamentarne volitve.

Štetje glasov v kraju blizu prestolnice Biškek. FOTO: Vladimir Pirogov/Reuters
Štetje glasov v kraju blizu prestolnice Biškek. FOTO: Vladimir Pirogov/Reuters


Obtožbe so letele na račun domnevnega kupovanja glasov v prid tedanjega predsednika države Suronbaja Žeenbekova. Pod pritiskom Žaparovih privržencev, ki jih razveljavitev volitev ni pomirila, je takrat Žeenbekov odstopil s položaja. Protesti so s tem tretjič od neodvisnosti leta 1991 s položaja odnesli predsednika države, ki ji politični pretresi niso tuji in je doživela revolucijo leta 2005 in leta 2010.

Da se je lahko potegoval za predsedniški položaj, je moral v skladu z ustavo Žaparov odstopiti s premierskega mesta, a njegovi nasprotniki kljub temu trdijo, da je sredstva za svojo kampanjo črpal tudi iz državnih virov, saj številne visoke položaje trenutne zasedajo njegovi zavezniki. Predstavlja se sicer kot brezkompromisni nasprotnik organiziranega kriminala in sistemske korupcije. Pri tem ne skopari s kritiko na račun nasprotnikov, med katerimi nekateri ugibajo, da so Žaparovu pri bliskovitem pohodu na oblast pomagala celo kriminalna omrežja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine