Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kdo so največji vlagatelji v Srbijo

Največ se govori o Kitajcih, a uradni podatki kažejo, da je po letu 2010 na prvem mestu Avstrija.
Srbija se spreminja v gradbišče, betonirajo pa vlagatelji vseh narodnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Srbija se spreminja v gradbišče, betonirajo pa vlagatelji vseh narodnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
6. 4. 2019 | 06:00
5:38
Te dni so v Srbiji začeli graditi dve veliki tovarni: eno kitajski gigant za proizvodnjo avtomobilskih gum Shandon Linglong, drugo prav tako kitajski gigant Minth, ki proizvaja avtomobilske dele za več kot sto proizvajalcev avtomobilov po vsem svetu. Obe naložbi skupaj sta vredni milijardo evrov. Srbija postaja vse bolj zanimiva dežela za tuje vlagatelje. Po podatkih agencije Ernst & Young se delovno intenzivne panoge v Evropi selijo v Srbijo, Rusijo in Turčijo. Srbija je po njenem ena od 15 naj lokacij za naložbe v Evropi.


Lani 118 neposrednih tujih vlagateljev z več kot 2 milijardama evrov


Srbija – po njej trenutno divja politični vrtinec – poskuša narediti vse, kar je mogoče, da bi privabila tuje vlagatelje. Lani je prišlo 118 novih neposrednih tujih vlagateljev, ki so skupaj prinesli več kot dve milijardi evrov in ustvarili 20.000 delovnih mest. Tudi letos bo Srbija subvencionirala delovna mesta, in sicer od 3000 do 7000 evrov na leto za delovno mesto, glede na to, na katerem razvojnem območju bo vlagatelj začel proizvodnjo. Bolj ko bo šel na jug ali vzhod, več bo dobil.


Avstrija, Francija, Nemčija, Švica, Italija, Slovenija


Čeprav se največ govori in piše o kitajskih naložbah – med zadnjimi večjimi nakupi sta železarna Smederevo in rudnik bakra Bor –, Kitajske (še) ni na seznamu največjih vlagateljev v Srbijo. V zadnjem desetletju (od 2008 do 2018) je bilo po podatkih Narodne banke Srbije za 22,8 milijarde evrov tujih naložb. Največ, dobri dve milijardi evrov, sta prišli iz Avstrije, sledita Francija z milijardo in pol, Nemčija z 1,2 milijarde evrov, nato pa Švica, Italija, Slovenija, ZDA, Češka. Slovenski podatki o slovenskih vlaganjih v Srbijo se razlikujejo od srbskih; Slovenija razpolaga s podatkom, da je z več kot milijardo evrov na tretjem mestu tujih vlaganj v Srbijo.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Iz največje vlagateljice, Avstrije, so prišle kar štiri banke, pa še Telekom, naftna družba OMV ter lesna in vinarska industrija. Francija ima v Srbiji pomembno vlogo, ker je prevzela beograjsko potniško letališče, v Novem Sadu pa deluje tudi zanimivo računalniško podjetje, ki zaposluje že tisoč strokovnjakov; to mesto si prizadeva postati evropsko središče za IT-industrijo. Sicer pa je Francija prinesla v Srbijo tudi proizvodnji avtomobilskih gum Michelin Tigar Tyres in gradbenega materiala Lafarge pa izdelovanje talnih oblog in mlečnih izdelkov.


Nemec Tonnies omahuje


Razmere za pridelavo mleka in živinorejo nasploh so v Srbiji ugodne, zato se tudi nemški proizvajalec Tonnies že nekaj let pripravlja za prihod v Srbijo z več sto milijoni evrov v žepu, a ga še ni. Največji vlagatelj iz Nemčije – po višini naložb tretje največje vlagateljice – je podjetje Leoni, ki je očitno v Srbiji zelo zadovoljen, saj je odprl že tretjo tovarno za proizvodnjo avtomobilskih kablov in bo imel v Srbiji kmalu 20.000 zaposlenih. Na veliko je zastavil tudi Messer Group s proizvodnjo in prodajo industrijskih, medicinskih in specialnih plinov in plinske opreme, Henkel s proizvodnjo pralnih praškov, Bosch s proizvodnjo bele tehnike in lani s trgovsko mrežo Lidl.


Pred vrati Turški tok


Med posamičnimi vlagatelji je z 2,8 milijarde evrov vlaganj na absolutnem prvem mestu ruski Gazprom, naftni in plinski velikan, ki je pokupil skoraj vso srbsko naftno industrijo in je nameraval graditi tudi Južni (plinski) tok, a je ta gradnja padla v vodo. Zdaj je Srbija tik pred gradnjo plinovoda Turški tok, ki bi pripeljal plin iz Rusije skozi Turčijo in Bolgarijo. Odsek od bolgarske meje skozi Srbijo do Madžarske naj bi gradilo rusko-srbsko podjetje Gastrans. Dela naj bi se začela zdaj, a se še niso.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Pomembno mesto med posamičnimi vlagatelji zavzema trgovina: drugi največji vlagatelj je izraelsko trgovsko podjetje Big Cee, ki je zgradilo štiri velike trgovske centre za skupaj 787 milijonov evrov, na tretjem mestu pa z gradnjo poslovnih in trgovinskih prostorov Globe Trade Centre iz Poljske. Med bančnimi vlagateljicami je največja grška EFG Eurobank Ergasias z 212 milijoni evrov, velike načrte pa ima tudi slovenska Nova Ljubljanska banka.


Slovenci v Srbiji z 800 podjetji


Slovenci – po srbskih podatkih šesti najpomembnejši vlagatelj – imajo v Srbiji aktivnih kar 800 podjetij. Donedavna je bilo med desetimi največjimi posamičnimi vlagatelji tudi slovensko Gorenje – s 156 milijoni evrov in tremi proizvodnimi obrati na šestem mestu. Morda bo svoje mesto v Srbiji še izboljšalo; odkar je v večinski kitajski lasti, preseljuje iz Velenja v srbsko Valjevo celotno proizvodnjo hladilnikov. V to je vložilo štiri milijone evrov, delo pa bo dobilo dodatnih tisoč ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine