Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kdo so najpremožnješi zemljani?

Na Forbesovi listi najbogatejših je bilo leta 2018 rekordno število milijarderjev. Njihovo premoženje je preseglo vrednost 9,1 bilijona dolarjev.
Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je svoje podjetje zagnal v garaži v Seattlu. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je svoje podjetje zagnal v garaži v Seattlu. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
22. 1. 2019 | 21:40
11. 3. 2019 | 22:51
5:54
Neprofitna organizacija Oxfam je pred začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu objavila poročilo o dohodkovni neenakosti za leto 2018, v katerem ugotavlja, da ima 26 najpremožnejših zemljanov v lasti toliko premoženja kot polovica svetovnega prebivalstva.

V zadnjem letu so milijarderji povečali svoja premoženja za povprečno 2,5 milijarde dolarjev na dan, medtem ko se je premoženje revnejše polovice človeštva vsak dan zmanjšalo za več kot 500 milijonov dolarjev. Po podatkih Oxfama je trenutno na svetu dvakrat več milijonarjev kot pred gospodarsko krizo leta 2008 in poleg tega plačujejo manjše davke kot v zadnjih nekaj desetletjih.



Toda kdo so najbogatejši posamezniki in posameznice, ki imajo v lasti polovico svetovnega premoženja, glede na to, da organizacija ne navaja njihovih imen?


Revija Forbes je še vedno merilo najbogatejših


Verjetno je najbolj znana Forbesova lestvica milijarderjev. Na seznamu, ki ga ameriška poslovna revija objavi vsako leto marca, se je lani znašlo rekordno število bogatašev: takšnih, ki lahko svoje premoženje vrednotijo v milijardah dolarjev, je bilo kar 2208. Njihovo skupno premoženje je bilo leta 2018 vredno več kot 9,1 bilijona dolarjev.

Na Forbsovem seznamu so že znana in pričakovana imena: na vrhu je Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, ki si je podjetje zamislil leta 1994 kar v svoji garaži v Seattlu. Njegovo premoženje vrednotijo na nekaj več od 130 milijard dolarjev.  

Na drugem mestu je Bill Gates, lastnik Microsofta, ki je z ženo Melindo Gates ustanovil največjo privatno dobrodelno organizacijo, imenovano Fundacija Bill & Melinda Gates. Gatesa so od leta 1995 že šestkrat izrinili z vrha seznama, vendar se je vselej znova vrnil na prvo mesto.

Bill Gates. FOTO: Gus Ruelas/Reuters
Bill Gates. FOTO: Gus Ruelas/Reuters


Sledi jima Warren Buffet, izvršni direktor konglomerata podjetij Berkshire Hathaway, ki ga mnogi zaradi pretanjenega občutka za gospodarstvo imenujejo tudi »prerok iz Omahe«, četrti je francoski milijarder Bernard Arnault, ki ima v lasti blagovne znamke, kot sta Louis Vuitton ter Sephora, in peti ustanovitelj družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg.


Druga zanimiva imena


Na šestem mestu Forbsove lestvice najbogatejših je španski podjetnik Amancio Ortega, 60-odstotni lastnik tekstilnega podjetja Inditex s sedežem v Madridu, v katero spadajo blagovne znamke, kot so Zara, Massimo Dutti in Pull & Bear, ki jih imamo tudi v Sloveniji. Španski poslovnež sicer upravlja 7500 trgovin po vsem svetu.

Ameriška brata Koch zasedata osmo mesto na seznamu. Njuno podjetje Koch Industries poleg naftovodov izdeluje tudi gnojila, papirnate kozarce Dixie Cups in toaletni papir Quilted Northern. Mnogi menijo, da sta odgovorna za svetovno onesnaževanje, saj podpirata ameriško naftno industrijo in za ta namen vsako leto nakažeta milijone dolarjev ameriški republikanski stranki.

Najpremožnejša Evropejka je Francozinja Françoise Bettencourt Meyers, katere družina ima v lasti 33-odstotni delež skupine L’Oréal. Kozmetični imperij je podedovala od matere Liliane Bettencourt. Njen dedek in ustanovitelj podjetja L’Oréal Eugène Schueller je v Franciji kontroverzna oseba, saj je sodeloval z nacisti. Francozinja na Forbesovem seznamu zaseda 18. mesto.

Françoise Bettencourt Meyers, ki je podedovala kozmetični imperij L’Oréal. FOTO: Regis Duvignau/ Reuters
Françoise Bettencourt Meyers, ki je podedovala kozmetični imperij L’Oréal. FOTO: Regis Duvignau/ Reuters


Glede na uspeh spletne prodajalne Alibaba, ki jo mnogi pojmujejo kot kitajsko različico ameriškega podjetja Amazon, je presenetljivo, da se je Jack Ma znašel šele na 20. mestu lestvice najbogatejših zemljanov. Nekdanji učitelj angleščine je vložil del premoženja tudi v kitajski podjetji Huayi Brothers in Beijing Enlight Media.

Med najbogatejšimi poslovneži je tudi pivovar Jorge Paulo Lehmann, ki je se je povzpel na 29. mesto lestvice. Brazilec je svojo poslovno pot začel v bančništvu in pozneje postal večinski lastnik največjega proizvajalca piv na svetu Anheuser-Busch. Skupaj s partnerji ima deleže tudi v Burger Kingu in kanadski verigi hitre prehrane Tim Hortons.

Nekdanji učitelj angleščine Jack Ma je imel težave s študijem. FOTO: Lucy Nicholson/ Reuters
Nekdanji učitelj angleščine Jack Ma je imel težave s študijem. FOTO: Lucy Nicholson/ Reuters


Susanne Klatten je najpremožnejša Nemka. V lasti ima 19,2 odstotka avtomobilske znamke BMW in se uvršča na 32. mesto na seznamu. Po očetu je podedovala kemijsko in farmacevtsko podjetje Altana AG in ga spremenila v eno od najuspešnejših podjetij v Nemčiji.

37. mesto na lestvici najbogatejših si delita Italijan Giovanni Ferrero, vodja podjetja Ferrero, ki proizvaja priljubljene izdelke, kot sta čokoladni namaz Nutella ter bomboni Tic Tac, in Dietrich Mateschitz, Avstrijec hrvaških korenin, ki je zasnoval blagovno znamko Red Bull na podlagi tajskega energijskega napitka Krating Daeng.  

Elon Musk, ustanovitelj proizvodnega obrata električnih avtomobilov Tesla in zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX, se uvršča na 54. mesto liste najpremožnejših zemljanov, a vendar zaseda 21. mesto na Forbesovi lestvici najvplivnejših ljudi.

Donald Trump, ki je leta 2017 kot prvi milijarder zavzel ameriški predsedniški stolček, se uvršča šele na 766. mesto na Forbesovi lestvici.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine