Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kdo je najbolj razvpiti kardinal

Tisti najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki mu je bila »odvratna ideja o spolnih zlorabah«, ne pa tudi lastno tovrstno početje.
Kardinal Pell je znan po izjavi, da je »homoseksualnost bolj zdravju nevarna od kajenja«. FOTO: Reuters
Kardinal Pell je znan po izjavi, da je »homoseksualnost bolj zdravju nevarna od kajenja«. FOTO: Reuters
26. 2. 2019 | 21:00
6:18
Avstralskega kardinala Georgea Pella je sodišče v Melbournu obsodilo za spolno zlorabo dveh dečkov pred 22 leti. Ker je bil v Vatikanu šef tajništva za ekonomijo, torej finančni minister, do nedavnega pa tudi član papeškega sveta svetovalcev, je to najvišje pozicionirani klerik, ki so ga obsodili zaradi pedofilije.

Porota na državnem sodišču je razglasila Pella za krivega 11. decembra lani po štiriletnem sojenju, sodbo pa so objavili šele danes, ko je glavni sodnik Peter Kidd preklical sodni nalog, po katerem je bilo prepovedano medijsko poročanje o primeru Pell. Papež Frančišek je Pella decembra po tihem umaknil iz sveta svetovalcev (C9), v katerem je devet kardinalov z vseh celin, ki se ukvarjajo z reformo ­rimske kurije.


Zagroženih do 50 let zapora


Kardinala so spustili na prostost po plačilu varščine, na sodišče pa so bo vrnil v teh dneh, ko bodo razglasili kazen. Za spolno zlorabo dečkov, mlajših od 16 let, mu grozi do 50 let zaporne kazni. Če bo Pell pravnomočno obsojen, mu bo papež zelo verjetno vzel kardinalski naziv, po kanonskem procesu v kongregaciji za nauk vere pa bi ga lahko laicizirali, kakor so pred kratkim kaznovali nekdanjega ameriškega kardinala Theodora McCarricka.

Georgea Pella je sodišče obsodilo, ker je leta 1996 kot 55-letni nadškof v Melbournu zalotil 13-letna dečka iz otroškega zbora stolnice sv. Patricka, ko sta vzela mašno vino, in jima dejal, da sta v neprijetnem položaju, zatem pa izkoristil škofovsko avtoriteto ter v zakristiji enega posilil, drugega pa spolno zlorabil. Dejanje je še štirikrat ponovil. Na sodišču je pričala ena žrtev, druga namreč ni več živa. Danes 35-letni moški je na sodišču povedal, da je bilo petje v zboru pogoj, da je imel deček plačano šolnino na kolidžu sv. Kevina, elitni zasebni šoli v melbournski četrti Toorak. Šolnina mu je veliko pomenila, zato je o zlorabi molčal.

Papež Benedikt XVI. je Pella leta 2012 vključil v skupino svetovalcev za reformo kurije, leta 2014 pa ga je papež Frančišek postavil na položaj ministra za finance. FOTO: Reuters
Papež Benedikt XVI. je Pella leta 2012 vključil v skupino svetovalcev za reformo kurije, leta 2014 pa ga je papež Frančišek postavil na položaj ministra za finance. FOTO: Reuters


Kardinal Pell je vseskozi trdil, da je nedolžen in da se mu zdi že »ideja spolnega zlorabljanja odvratna«. Ko je leta 2016 avstralska vlada začela preiskovati institucio­nalno zlorabljanje otrok, je Pell izjavil, da je cerkev delala »katastrofalne napake«, ko ni verjela zlorabljenim otrokom, ampak pričanjem duhovnikov, in je premeščala pedofile iz župnije v župnijo.


Konservativni klerik


Kdo je pravzaprav George Pell? Ta 77-letni kardinal je poosebljenje konservativnega klerika, bil je velik zagovornik celibata in imel negativna stališča do spolnosti. Znan je bil po izjavi, da je »homoseksualnost bolj zdravju nevarna od kajenja«, dobrega mnenja ni imel niti o heteroseksualcih. S papežem se ni strinjal o vprašanjih družine in spolne morale, vztrajal je pri strožji uporabi omejitev, ki jih predpisuje katoliška cerkev. Študiral je v Rimu, doktoriral na Oxfordu, v cerkveni hierarhiji pa se najprej prebil kot pomožni škof Melbourna leta 1987, po devetih letih pa bil – brez posebnega navdušenja črede, saj je težko vzpostavil stik z njo – imenovan za nadškofa Melbourna. Škof Sydneyja je postal leta 2001, kar je najpomembnejši položaj v katoliški cerkvi v Avstraliji. A že leto zatem se je moral umakniti, ker je bil v preiskavi zaradi obtožb o zlorabah v šestdesetih letih. Takrat ga je več moških obtožilo, da jih je zlorabljal že na začetku duhovniške poti. Cerkvena komisija, ki je preiskovala primer, je izjavila, da nima dovolj dokazov, in Pell se je vrnil k nadškofovskim dolžnostim. Leta 2003 ga je papež Janez Pavell II. imenoval za kardinala.


Hotel je »pomagati« žrtvam


Ironično je, da je Pell sredi devetdesetih let, takrat nadškof Melbourna, ustanovil dva programa za pomoč žrtvam spolnih zlorab – Melbourne Response in Towards Healing za brezplačno svetovanje žrtvam in podporo ter tudi tako imenovane ex gratia kompenzacije za žrtve (izplačila denarne odškodnine brez cerkvenega ­priznanja zlorab).



Lani je prišlo v javnost vse, kar je več let le delno prihajalo na dan, na primer, da je Pell svojčas probleme zaradi spolnih zlorab v cerkvi reševal z objavo opravičila v časopisih in ponudbo izplačil žrtvam v znesku okrog 35.000 evrov.

George Pell je bil dober v organizacijskih zadevah in to njegovo sposobnost so opazili tudi v Vatikanu. Tu je dobil pomembne naloge leta 2012, ko ga je Benedikt XVI. vključil v skupino svetovalcev za reformo kurije. Na položaj ministra za finance ga je leta 2014 postavil papež Frančišek, da bi bilo poslovanje Vatikana bolj transparentno.

Prav v kontekstu primera Pell so v Avstraliji v zadnjih nekaj letih raziskovali primere spolne zlorabe v cerkvi in objavili statistiko. Posebna komisija je odkrila 4444 primerov zlorabe med letoma 1989 in 2015, povprečna starost zlorabljenih deklic je bila 10, dečkov pa 11 let, v nekaj primerih so bili otroci stari komaj tri leta. Večina žrtev, ki so jih spolno zlorabili duhovniki, je dečkov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine