Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kdo je kriv za ameriško krizo opioidov

Preveliko predpisovanje sredstev za lajšanje bolečin zahtevalo življenja več sto tisoč Američanov.
Podjetje Purdue Pharma kot proizvajalko sredstva oxycontin pogosto obtožujejo največje odgovornosti za nevarno krizo opioidov. FOTO: REUTERS/George Frey 
Podjetje Purdue Pharma kot proizvajalko sredstva oxycontin pogosto obtožujejo največje odgovornosti za nevarno krizo opioidov. FOTO: REUTERS/George Frey 
3. 6. 2019 | 09:08
4:16
New York – Preveliki odmerki sredstev za lajšanje bolečin, pogosto v kombinacijah z ilegalnimi mamili, vsak dan ubijejo 130 Američanov, po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa so jih v manj kot dvajsetih letih sedemsto tisoč. V Oklahomi poteka prvi proces proti farmacevtskim družbam, ki jih obtožujejo odločilne vloge v tako imenovani krizi opioidov.

Podjetje Purdue Pharma, ki ga kot proizvajalko sredstva oxycontin pogosto obtožujejo največje odgovornosti za nevarno krizo opioidov, se je vsaj v Oklahomi dogovorilo za ustanovitev centra proti boleznim odvisnosti in za njihovo preprečevanje. Na zatožni klopi je tudi Johnson&Johnson z nekaterimi podružnicami. A v ZDA s tem procesom zagotovo ne bo padla zadnja beseda, potem ko oklahomski tožilec farmacevtske velikanke obtožuje najhujše krize javnega zdravstva v ameriški zgodovini, ki jo je povzročil človek. Mike Hunter je predstavljanje opioidov za čudežna zdravila imenoval za cinično in sleparsko večmilijonsko kampanjo brez jasnih opozoril na nevarnost odvisnosti.


Na tisoče tožb


Američani so zadnja leta preplavljeni s policijskimi poročili o družinah, v katerih je eden od staršev ali pa sta kar oba zaužila usodni odmerek pred očmi svojih otrok. Število otrok, ki morajo v rejo zaradi izgube staršev ali njihove nesposobnosti skrbeti zanje, se je drastično povečalo, mnogi so tudi sami duševno ali zdravstveno prizadeti. »Slišal sem jih govoriti, da se jih je dotaknila topla božja roka,« je na sodišču o odvisnikih povedal strokovnjak dr. Julio Rojas. »Če tega niste nikoli jemali, se zahvalite tistemu, h kateremu molite, to je grozna pot propada.« Številni bolniki načine za zadovoljevanje svoje odvisnosti iščejo tudi na črnem trgu.

Tudi ameriški glasbenik Prince je bil žrtev spornih zdravil. FOTO: Fotodokumentacija Dela
Tudi ameriški glasbenik Prince je bil žrtev spornih zdravil. FOTO: Fotodokumentacija Dela
Predstavniki farmacevtskih družb po drugi strani s prstom kažejo na zdravnike ter navajajo, da je njihova industrija močno regulirana in da bolnikom sredstva za lajšanje bolečin predpisujejo v zdravstvenih ambulantah. In res se nekatere medicinske fakultete že sprašujejo, ali svoje študente dovolj seznanjajo s takšnimi tveganji, kdo je vedel kaj in kdaj, pa bo najbrž eno najpomembnejših vprašanj procesa v Oklahomi ter drugje, saj v vseh ZDA na obravnavo čaka na tisoče tožb.


Fentanil s Kitajske


Predsednik Donald Trump je zlorabo opioidov razglasil za krizo javnega zdravstva. Načrt akcije poleg seznanjanja Američanov z nevarnostjo nepravilne uporabe sredstev za lajšanje bolečin predvideva tudi obračun z ilegalnim mednarodnim dotokom takšnih sredstev.

Bela hiša še posebej poudarja zasege velikih količin sintetičnega opioida fentanila, sredstva, ki je po ocenah nekaterih petdesetkrat močnejše od heroina. V Washingtonu domnevajo, da ga izdelujejo predvsem na Kitajskem, v ZDA pa prihaja prek tihotapskih poti čez mejo z Mehiko ali celo prek pošte. Smrtonosno sredstvo ilegalno dodajajo običajnim tabletam proti bolečinam, pristojni politiki pa verjamejo, da Kitajska premalo ukrepa proti proizvajalcem. V ameriškem kongresu pravkar razpravljajo o zakonodaji, ki bi ameriškim obveščevalnim službam omogočila razkrivanje proizvajalcev. Kritiki menijo, da je med njimi več kitajskih farmacevtskih velikanov.

Fentanil je med drugimi ubil glasbenika Princea in Toma Pettyja. Tudi Trump pogosto opozarja na svoje izkušnje z odvisnostjo, saj je njegovega brata Freda pokopal alkohol. Pod vplivom mamil – v tem primeru sintetične marihuane in »angelskega prahu« PCP – je bil tudi 33-letni moški, ki se je pred kratkim zažgal v bližini Bele hiše. Kljub hitri pomoči je Arnav Gupta, univerzitetno izobraženi Američan indijskega rodu, umrl v bolnišnici.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine