Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Karel III. se bo pri vladanju zgledoval po pokojni materi

Karla III. so danes v londonski palači St. James tudi uradno razglasili za kralja. Pogreb Elizabete II. bo 19. septembra.
Karel III. formalno razglašen za novega britanskega kralja. FOTO: Victoria Jones/Afp
Karel III. formalno razglašen za novega britanskega kralja. FOTO: Victoria Jones/Afp
G. Z.
10. 9. 2022 | 09:51
10. 9. 2022 | 19:06
4:22

Protokol menjave oblasti v Združenem kraljestvu še naprej sledi natančno določenemu sosledju. Potem ko je princ Charles po četrtkovi smrti matere, priljubljene kraljice Elizabete II. postal kralj Karel III., in včeraj prvič v tej vlogi nagovoril javnost, je danes 73-letnega monarha kot kralja tudi uradno razglasil Svet za nasledstvo (Accession Council). Kronanje bo na vrsti kasneje, kdaj točno ni znano.

image_alt
Zaslišala se je himna Bog, obvaruj kralja

Svet, v katerem so člani posvetovalnega telesa britanskega suverena, nekdanji politiki, sodniki, člani lordske zbornice, javni uslužbenci in londonski župan, se je sestal danes dopoldne. Kakor je poročal BBC, je vabilo dobilo več kot 700 članov sveta, zaradi kratkega časovnega roka pa se niso odzvali vsi. Ob podobni priložnosti pri potrjevanju pokojne kraljice Elizabete II. se je leta 1952 zbralo okoli 200 članov.

Penny Mordaunt, ki predseduje svetu, je postopek začela z  besedami: »Moja žalostna dolžnost je, da vas obvestim, da je njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. v četrtek, 8. septembra 2022, na gradu Balmoral umrla.« Temu je sledil podpis dokumenta o razglasitvi novega kralja.

Dogajanje so prvič v zgodovini prenašale tudi televizije. FOTO: Jonathan Brady/Afp
Dogajanje so prvič v zgodovini prenašale tudi televizije. FOTO: Jonathan Brady/Afp

V drugem delu srečanja, ki ga prvič doslej prenaša televizija, je Karel III. obljubil, da bo služil domovini in spoštoval suverenost Škotske cerkve, še pred tem pa se je spomnil svoje pokojne matere. »Vem, kako globoko ob nepopravljivi izgubi, ki smo jo utrpeli, z mano žalujete vi, ves narod in mislim, da lahko rečem ves svet,« je dejal. Poudaril je, da je bila Elizabeta II. zgled vseživljenjske ljubezni in nesebičnega služenja, njena vladavina pa neprekosljiva po trajanju in predanosti. Izpostavil je, da se zaveda velike dediščine in odgovornosti, ki je zdaj prešla nanj, ter da se bo pri opravljanju svoje funkcije opiral na zgled, ki mu je bil dan, ter si obenem prizadeval za mir, harmonijo in blaginjo. »Pri vsem tem me močno spodbuja stalna podpora moje ljubljene žene,« je dodal.

Kraljica soproga Camila je Karla III. spremljala med svečano slovesnostjo, ob njem pa je bil tudi valižanski princ William. Dogodku so prav tako prisostvovali nekdanji predsedniki vlad Boris Johnson, Theresa May in Tony Blair ter aktualna premierka Liz Truss.

Po natančno predvidenem protokolu je ob 12. uri po srednjeevropskem času sledila javna razglasitev novega britanskega kralja. Ko je z balkona londonske palače St. James oznanjevalec zaklical God save the King oziroma Bog obvaruj kralja, je bilo spremenjeno tudi besedilo državne himne, ki je bila v času 70-letne vladavine Elizabete II. God save the Queen oziroma Bog obvaruj kraljico.

Javna razglasitev novega kralja na balkonu londonske palače St. James. FOTO: Daniel Leal/Afp
Javna razglasitev novega kralja na balkonu londonske palače St. James. FOTO: Daniel Leal/Afp

Uro kasneje so razglas prebrali še v londonskem Cityju, v nedeljo opoldne pa naj bi ga, kakor je poročal BBC, še na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu.

Kdaj bo na vrsti kronanje novega britanskega suverena v Westminstrski opatiji, še ni znano, vendar ga ni pričakovati v kratkem. Elizabeta II. je, denimo, kraljica postala 6. februarja 1952, okronali pa so jo junija naslednje leto. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine